-->

PreviousQuestions.in

Provides Previous questions and Previous year question papers of Kerala PSC,UPSC, SSC,RRB,CTET,KTETand other Competitive Exams.ICDS Supervisor Study Materials ,ICDS Supervisor previous Questions, ICDS Supervisor MCQs,ICDS Supervisor Questions and Answers

20 December 2019

Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (61-80)


Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (61-80)


icds-supervisor-exam-kerala-psc




In this post, 20 MCQ Questions are added which were  asked for ICDS Supervisor Exam. Kerala PSC and other states PSC's are conducting Exams for ICDS Supervisor. Study materials are available for other topics also like Home ScienceFood and NutritionPsychologyPhysiologyMicrobiologySociology and Nutrition and Health for ICDS Supervisor Kerala PSC Exam

61.The school immunization schedule include JE vaccine to be given in the age group of 

A.At school entry aged to 5 years
B.At 16 years of age
C.5 to 10 years of age
D.1 to 15 years of age
Ans:D

62.The very basic functions such as socialization,reproductive and sexual functions,economic functions,identity and social  status,and emotional security are performed by what as an institution?
A.Marriage
B.Family
C.Religion
D.Education
Ans:B

63.What development of children will be directly affected by the reduction of emotional and physical support by the family?
A.Physical development
B.Cultural Development
C.Personality Development
D.Career Development
Ans:C

64.Which category of people in the life cycle faces identity crises?
A.Children
B.Adolescents
C.Adult
D.Elderly
Ans:B

65.Which of the following is the prominentmethod of contraception in India?
A.male sterilization
B.RCH programmes
C.Abortion
D.Female sterilization
Ans:D

66.What type of group after starting of membership and facilitate cohesion and trust:
A.Open group
B.Reference group
C.Mixed group
D.Closed group
Ans:D

67.Emotional purging in the group role play is understand as
A.Insight
B.Catharsis
C.Immediatcly
D.Tele
Ans:B

68.Evaluating the client’s social functioning,attitude and emotions as specific tasks are considered.
A.Biophysical hypotheses
B.Social hypotheses
C.Psychological hypotheses
D.Spirtual hypotheses
Ans:C

69.The fertilized ovum is known as
A.Foetus
B.Embryo
C.Lanugos
D.Zygote
Ans:D

70.Biophysical dimension to the refinement or improvement of body component is called
A.Growth
B.Development Ty
C.Hyperplasia
D.Hypertrophic growth
Ans:B

71.The characteristic pattern in which,an infant responds to and interacts with the environment is reffered as
A.Attitude
B.Cognition
C.Temperament
D.Behaviour
Ans:C

72.Whcih one of the programmes is designed to promote survival and care of girl children?
A.SGSY
B.BSY
C.KSY
D.DWCRA
Ans:B

73.’Drugs exposed infants are disorganized and may have a low sensory threshold’What type of hazard is this?
A.Biophysical hazard
B.Psychological
C.Social hazard
D.Spiritual hazard
Ans:C

74.The family planning programme was launched in:
A.1952
B.1962
C.1958
D.1968
Ans:A

75.Which is the tool that help an individual to become self dependent,self directed and self sufficient?
A.Social case work
B.Career Guidance
C.Counseling
D.Group therapy
Ans:C


76.A sleep disorder charactorised by periodic sleep during the day time is known as
A.Sleep apnea
B.Insomania
C.Narcolepsy
D.Daytime sleepness
Ans:C

77.The most effective CS-UCS temporal arrangement in classical conditioning is
A.Delay conditioning

B.Tace conditioning
C.Simultaneous conditioning
D.Backward conditioning
Ans:A

78.The law of effect by:
A.B.F.Skinner
B.E.L.Thorndike
C.Ivan Pavlov
D.Edward C.Tolman
Ans:B

79.Delusion of being a wolf:
A.Lunacy
B.Lycanthropy
C.Libility
D.Lobotomy
Ans:B

80.A bipolar disorder
A.Seasonal affective disorder
B.Dysthymic disorder
C.Major depressive disorder
D.Cyclothymic disorder
Ans:D


Also Read;

Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (21-30)


This topic is important for the ICDS Supervisor Exam. Click  HERE.

You can Go to more posts Regarding ICDS Supervisor Kerala PSC Here.

More ICDS Supervisor Kerala PSCSociology Notes Here




ICDS Supervisor Kerala PSC Home science Notes Here


ICDS Supervisor Kerala PSC Food, Nutrition and health Notes Here 


To Join Telegram, Click Here


Check These also

Read Also: 

ICDS Supervisor Questions and Answers

Common Health Problems in India & Different Levels of Health care in India


1. Meal Planning for the Infant

2. Spplementary foods for Infants

3. Importance of Breast Milk

4. How to Feed Infant? Meal Plan for Infants

5. Meal Planning for the Prechoolers


Topic wise Notes for ICDS Supervisor Exam

 

1.      Home Science

2.      Food and Nutrition

3.      Psychology

4.       Physiology

5.       Microbiology

6.       Sociology 

7.      Nutrition and Health 

 

MCQ Questions & Answers for ICDS Supervisor

 

1.      ICDS Supervisor NOTES

2.      Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (1-20)

3.      Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (21-30)

4.      ICDS Supervisor MCQ-1

5.      ICDS Supervisor MCQ set 1

6.      ICDS Supervisor MCQ set 2

7.      ICDS Supervisor MCQ set 3

8.      ICDS Supervisor MCQ set 4

9.      Nutrition & Health MCQ 1

10.  Nutrition & Health MCQ 2

11.  Nutrition & Health MCQ 3

12.  Nutrition & Health MCQ 4

13.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 1

14.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 2

15.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 3

16.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 4

17.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 5

18.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 6

19.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 7

20.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 8

21.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 1

22.  Elementary Care & Education MCQ

23.  Solved Previous Question Paper ICDS Supervisor

24.  Women & Child ICDS Supervisor Exam

25.  Extension Education Notes for ICDS Supervisor

26.  Complete NOTES Child Psychology

 

 

Nutrition Notes

 

5 Food Groups

Nutrition MCQ 1

Nutrition MCQ 2

 

More Topic wise Notes can be got from the Website https://www.previousquestions.in

 

 To Join Telegram, Click Here

Check These also

Job News



previous Question Papers

Download printable  OMR Sheet PDF for practice

Study Tips          


Click the Below topic Links to get The notes





പഠനം വാദങ്ങൾ

ബിഹേവിയറിസം

ഗസ്റ്റാള്‍ട്ടിസം Gestaltism Learning methods


ജ്ഞാതൃവ്യവഹാരവാദം ( Cognitive behaviorism)

 
മാനവികതാവാദം (Humanism)

ജ്ഞാതൃവാദം (Cognitivism)


നാഡീമന:ശാസ്ത്രം (neuropsychology)|പഠനത്തെ സ്വാധീനിക്കുന്ന ഘടകങ്ങള്‍

 
കോള്‍ബര്‍ഗിന്റെ സന്മാര്‍ഗവികാസഘട്ടങ്ങള്‍

വ്യക്തിത്വം Personality

 
ഉള്‍പ്പെടുത്തിയുളള വിദ്യാഭ്യാസം Inclusive education

PART 2 ഉള്‍പ്പെടുത്തിയുളള വിദ്യാഭ്യാസം  Inclusive education

ദിനാചരണങ്ങള്‍ Important dates based on themes


 
 
 
READ More :

 

Child Psychology Notes

Anganwadi Worker Notes

 Pedagogy  Malayalam Notes

LPSA Study Notes

KTET Notes

UPSA Study Notes

Complete NOTES Child Psychology