-->

PreviousQuestions.in

Provides Previous questions and Previous year question papers of Kerala PSC,UPSC, SSC,RRB,CTET,KTETand other Competitive Exams.ICDS Supervisor Study Materials ,ICDS Supervisor previous Questions, ICDS Supervisor MCQs,ICDS Supervisor Questions and Answers

28 December 2019

Nutrition and Health MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (1-20)



Nutrition and Health MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC  (1-20)


Nutrition and Health MCQ




In this post, 20 MCQ Questions are added on Nutrition and Health which were important for ICDS Supervisor Exam. Kerala PSC and other states PSC's are conducting Exams for ICDS Supervisor. Study materials are available for other topics also like Home ScienceFood and NutritionPsychologyPhysiologyMicrobiologySociology and Nutrition and Health for ICDS Supervisor Kerala PSC Exam




Nutrition and Health MCQ



1. A substance needed by the body for growth, energy, repair and maintenance is called a
_______________.
A: nutrient
B: carbohydrate
C: calorie
D: fatty acid
Ans: A

2. All of the following are nutrients found in food except _____.
A: plasma
B: proteins
C: carbohydrates
D: vitamins
Ans: A

3. A diet high in saturated fats can be linked to which of the following?
A: kidney failure
B: bulimia
C: anorexia
D: cardiovascular disease
Ans: D

4. Amylases in saliva begin the breakdown of carbohydrates into __________.
A: fatty acids
B: polypeptides
C: amino acids
D: simple sugars
Ans: D

5. Your body needs vitamins and minerals because ___________.
A: they give the body energy
B: they help carry out metabolic reactions
C: they insulate the body’s organs
D: they withdraw heat from the body

Ans: B

6. Food passes through the stomach directly by _________.
A: the large intestine
B: the small intestine
C: the heart
D: the pancreas

Ans: B


7. About half of your diet should be made up of __________.
A: grains and vegetables
B: fruits and milk
C: milk and cheese
D: fats and sugars

Ans: A

8. A mineral that the body needs to work properly is _____________.
A: calcium
B: silver
C: gold
D: lead
Ans: A

9. According to the MyPyramid food guidance system, a person should obtain most of their fat from
____________.
A: beef, chicken, and fish
B: vegetables oils, nuts, and fish
C: fats, oils, and sweets
D: milk, yogurt, and cheese

Ans: B

10. A(n) ___________ is a unit of energy that indicates the amount of energy contained in food.
A: label
B: food guide pyramid
C: calorie
D: basket

Ans: C

11. This food group is our body’s best source of energy?
A. Meat Group
B. fats, oils and sweets
C. bread and cereals
D. milk and cheese

Ans: C

12. Which of these is NOT considered a nutrient?
A. vitamins
B. minerals
C. fiber
D. fats

Ans: C
13. Which of these is added to the food label because people sometimes don’t eat ENOUGH of this?
A. fat
B. calcium
C. sodium
D. cholesterol
Ans: B

14. Which of these is required on the food label?
A. total carbohydrate
B. sugars
C. iron
D. all of the above

Ans: D

15. The bread, cereal, rice and pasta group is a good source of _______?
A. carbohydrate
B. vitamin C
C. calcium
D. vitamin D
Ans: A

16. Citrus fruits are an excellent source of _______?
A. calcium
B. vitamin c
C. vitamin B
D. calories
Ans: B

17. Foods from the meat, poultry, fish dry beans, eggs and nuts group are an important source of
________?
A. iron
B. fiber
C. beta carotene
D. calcium
Ans: A

18. Which food contains the most fat?
A. graham crackers
B. brownies
C. pudding
D. angel food cake

Ans: B
19. The milk, cheese & yogurt group are important for ________?
A. strong bones
B. teeth
C. muscles
D. all of the above

Ans: D

20. How many servings of vegetables do we need each day?
A. 611
B. 23
C. 35
D. 12
Ans: C


Also Read;

Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (21-30)


This topic is important for the ICDS Supervisor Exam. Click  HERE.

You can Go to more posts Regarding ICDS Supervisor Kerala PSC Here.

More ICDS Supervisor Kerala PSCSociology Notes Here




ICDS Supervisor Kerala PSC Home science Notes Here


ICDS Supervisor Kerala PSC Food, Nutrition and health Notes Here 


To Join Telegram, Click Here

Check These also

Read Also: 

ICDS Supervisor Questions and Answers

Common Health Problems in India & Different Levels of Health care in India


1. Meal Planning for the Infant

2. Spplementary foods for Infants

3. Importance of Breast Milk

4. How to Feed Infant? Meal Plan for Infants

5. Meal Planning for the Prechoolers


Topic wise Notes for ICDS Supervisor Exam

 

1.      Home Science

2.      Food and Nutrition

3.      Psychology

4.       Physiology

5.       Microbiology

6.       Sociology 

7.      Nutrition and Health 

 

MCQ Questions & Answers for ICDS Supervisor

 

1.      ICDS Supervisor NOTES

2.      Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (1-20)

3.      Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (21-30)

4.      ICDS Supervisor MCQ-1

5.      ICDS Supervisor MCQ set 1

6.      ICDS Supervisor MCQ set 2

7.      ICDS Supervisor MCQ set 3

8.      ICDS Supervisor MCQ set 4

9.      Nutrition & Health MCQ 1

10.  Nutrition & Health MCQ 2

11.  Nutrition & Health MCQ 3

12.  Nutrition & Health MCQ 4

13.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 1

14.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 2

15.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 3

16.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 4

17.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 5

18.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 6

19.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 7

20.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 8

21.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 1

22.  Elementary Care & Education MCQ

23.  Solved Previous Question Paper ICDS Supervisor

24.  Women & Child ICDS Supervisor Exam

25.  Extension Education Notes for ICDS Supervisor

26.  Complete NOTES Child Psychology

 

 

Nutrition Notes

 

5 Food Groups

Nutrition MCQ 1

Nutrition MCQ 2

 

More Topic wise Notes can be got from the Website https://www.previousquestions.in

 

 To Join Telegram, Click Here

Check These also

Job News



previous Question Papers

Download printable  OMR Sheet PDF for practice

Study Tips          


Click the Below topic Links to get The notes





പഠനം വാദങ്ങൾ

ബിഹേവിയറിസം

ഗസ്റ്റാള്‍ട്ടിസം Gestaltism Learning methods


ജ്ഞാതൃവ്യവഹാരവാദം ( Cognitive behaviorism)

 
മാനവികതാവാദം (Humanism)

ജ്ഞാതൃവാദം (Cognitivism)


നാഡീമന:ശാസ്ത്രം (neuropsychology)|പഠനത്തെ സ്വാധീനിക്കുന്ന ഘടകങ്ങള്‍

 
കോള്‍ബര്‍ഗിന്റെ സന്മാര്‍ഗവികാസഘട്ടങ്ങള്‍

വ്യക്തിത്വം Personality

 
ഉള്‍പ്പെടുത്തിയുളള വിദ്യാഭ്യാസം Inclusive education

PART 2 ഉള്‍പ്പെടുത്തിയുളള വിദ്യാഭ്യാസം  Inclusive education

ദിനാചരണങ്ങള്‍ Important dates based on themes


 
 
 
READ More :

 

Child Psychology Notes

Anganwadi Worker Notes

 Pedagogy  Malayalam Notes

LPSA Study Notes

KTET Notes

UPSA Study Notes

Complete NOTES Child Psychology