-->

PreviousQuestions.in

Provides Previous questions and Previous year question papers of Kerala PSC,UPSC, SSC,RRB,CTET,KTETand other Competitive Exams.ICDS Supervisor Study Materials ,ICDS Supervisor previous Questions, ICDS Supervisor MCQs,ICDS Supervisor Questions and Answers

12 December 2019

Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (1-20)

Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (1-20)


icds-supervisor-exam-kerala-psc





In this post, 20 MCQ Questions are added which were very asked for ICDS Supervisor Exam. Kerala PSC and other states PSC's are conducting Exams for ICDS Supervisor. Study materials are available for other topics also like Home ScienceFood and NutritionPsychologyPhysiologyMicrobiologySociology and Nutrition and Health for ICDS Supervisor Kerala PSC Exam




ICDS Supervisor Exam


EXAM DATE:19-04-2013




1. Which of the following vitamins is referred to as the antirachitic vitamin?
A.Vitamin A
B.Vitamin B
C.Vitamin C
D.Vitamin D
Ans:D

2. Which of the following is nonessential amino acid?
A.Leucine
B.Methionine
C.Glycine
D.Tryptophan
Ans: C

3. The hormone that controls let-down reflex in lactation is
A.Estrogen
B.Oxytocin
C.Progesterone
D.Prolactin
Ans: B



4. Which of the following conditions requires a high residue diet?
A.Colitis
B.Typhoid fever
C.Constipation
D.Diarrhea
Ans: B

5. Deficiency of sodium in the diet leads to the condition
A.Hypokalemia
B.Hyponatremia
C.Glossitis
D.Neuritis
Ans: B

6.ICDS program was launched in the year
A.1975
B.1972
C.1967
D.1970
Ans: A

7…………….are large size picture used for imparting knowledge in extension education
A.Flannel board
B.Puppets
C.Posters
D.Flashcards
Ans:C

8. The main aim of Jawhar Rozgar Yojna is
A.Health for all
B.Improvement of agriculture
C.Development of rural infrastructure
D.Reducing unemployment
Ans:C

9.The step in program development where the programme is actually staged
A.Planning
B.Implementation
C. Follow up analysis
D.Decision making
Ans: B

10……………..is meant to cover various educational needs of non-school going children or ‘drop-outs’
A.Formal education
B.Classroom education
C.Non-formal education
D.Adult education
Ans:C

11. Development of off-flavor and odor in fats due to physical agents is termed as
A.Polymerization
B.Winterisation
C.Hydrogenation
D.Rancidity
Ans:D



12. The elastic property of wheat dough is due to the property of
A.Gluten
B.Cellulose
C.Lysine
D.Amylase
Ans: A

13.The antinutritional factor present in pulses which inhibits the absorption of proteins
A.Saponins
B.Trypsin inhibitor
C.Goitrogens
D.Cyanogenic glycosides
Ans: B

14. The main protein present in milk is
A.Casein
B.Keratin
C.Lactalbumin
D.Myoglobin
Ans: A

15.The principle flavoring component in cardamom
A.Flavonol
B.Phenol
C.Curcumin
D.Eugenol
Ans:D



16.Which of the following toxin is found in groundnuts
A.Ergot
B.Patulin
C.Ochratoxin
D.Aflatoxin
Ans:D

17. Which of the following is a viral disease
A.Rubella
B.Meningitis
C.Diphtheria
D.Pneumonia
Ans: A

18. Group of bacteria most commonly involved in spoilage of protein-rich foods are:
A.Clostridium
B.Streptococcus
C.Pseudomonas
D.Lactobacillus
Ans:C

19. The proteolytic enzyme present in the pancreatic juice is:
A.Trypsin
B.Pepsin
C.Erepsin
D.Ptyalin
Ans:A

20. In the cardiac cycle, the period during which the ventricle contracts  is referred to as the:
A.Photodiastollic phase
B.Isomeric phase
C.Dynamic phase
D.Adynamic phase
Ans:B



This topic is important for the ICDS Supervisor Exam. Click  HERE.

You can Go to more posts Regarding ICDS Supervisor Kerala PSC Here.

More ICDS Supervisor Kerala PSCSociology Notes Here




ICDS Supervisor Kerala PSC Home science Notes Here


ICDS Supervisor Kerala PSC Food, Nutrition and Health Notes Here 



To Join Telegram, Click Here


Check These also

Read Also: 

ICDS Supervisor Questions and Answers

Common Health Problems in India & Different Levels of Health care in India


1. Meal Planning for the Infant

2. Spplementary foods for Infants

3. Importance of Breast Milk

4. How to Feed Infant? Meal Plan for Infants

5. Meal Planning for the Prechoolers


Topic wise Notes for ICDS Supervisor Exam

 

1.      Home Science

2.      Food and Nutrition

3.      Psychology

4.       Physiology

5.       Microbiology

6.       Sociology 

7.      Nutrition and Health 

 

MCQ Questions & Answers for ICDS Supervisor

 

1.      ICDS Supervisor NOTES

2.      Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (1-20)

3.      Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (21-30)

4.      ICDS Supervisor MCQ-1

5.      ICDS Supervisor MCQ set 1

6.      ICDS Supervisor MCQ set 2

7.      ICDS Supervisor MCQ set 3

8.      ICDS Supervisor MCQ set 4

9.      Nutrition & Health MCQ 1

10.  Nutrition & Health MCQ 2

11.  Nutrition & Health MCQ 3

12.  Nutrition & Health MCQ 4

13.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 1

14.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 2

15.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 3

16.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 4

17.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 5

18.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 6

19.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 7

20.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 8

21.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 1

22.  Elementary Care & Education MCQ

23.  Solved Previous Question Paper ICDS Supervisor

24.  Women & Child ICDS Supervisor Exam

25.  Extension Education Notes for ICDS Supervisor

26.  Complete NOTES Child Psychology

 

 

Nutrition Notes

 

5 Food Groups

Nutrition MCQ 1

Nutrition MCQ 2

 

More Topic wise Notes can be got from the Website https://www.previousquestions.in

 

 To Join Telegram, Click Here

Check These also

Job News



previous Question Papers

Download printable  OMR Sheet PDF for practice

Study Tips          


Click the Below topic Links to get The notes





പഠനം വാദങ്ങൾ

ബിഹേവിയറിസം

ഗസ്റ്റാള്‍ട്ടിസം Gestaltism Learning methods


ജ്ഞാതൃവ്യവഹാരവാദം ( Cognitive behaviorism)

 
മാനവികതാവാദം (Humanism)

ജ്ഞാതൃവാദം (Cognitivism)


നാഡീമന:ശാസ്ത്രം (neuropsychology)|പഠനത്തെ സ്വാധീനിക്കുന്ന ഘടകങ്ങള്‍

 
കോള്‍ബര്‍ഗിന്റെ സന്മാര്‍ഗവികാസഘട്ടങ്ങള്‍

വ്യക്തിത്വം Personality

 
ഉള്‍പ്പെടുത്തിയുളള വിദ്യാഭ്യാസം Inclusive education

PART 2 ഉള്‍പ്പെടുത്തിയുളള വിദ്യാഭ്യാസം  Inclusive education

ദിനാചരണങ്ങള്‍ Important dates based on themes


 
 
 
READ More :

 

Child Psychology Notes

Anganwadi Worker Notes

 Pedagogy  Malayalam Notes

LPSA Study Notes

KTET Notes

UPSA Study Notes

Complete NOTES Child Psychology