-->

PreviousQuestions.in

Provides Previous questions and Previous year question papers of Kerala PSC,UPSC, SSC,RRB,CTET,KTETand other Competitive Exams.ICDS Supervisor Study Materials ,ICDS Supervisor previous Questions, ICDS Supervisor MCQs,ICDS Supervisor Questions and Answers

20 December 2019

Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (41-60)

Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (41-60)


icds-supervisor-exam-kerala-psc




In this post, 20 MCQ Questions are added which were  asked for ICDS Supervisor Exam. Kerala PSC and other states PSC's are conducting Exams for ICDS Supervisor. Study materials are available for other topics also like Home ScienceFood and NutritionPsychologyPhysiologyMicrobiologySociology and Nutrition and Health for ICDS Supervisor Kerala PSC Exam


40. Nair matriarchal family is known as:
A.Tarawad
B.Illom
C.House
D.Home
Ans:A

41………………….city has got a large number of working children.
A.Kochi
B.Bombay
C.Calcutta
D.Madras
Ans: B

42. The Central government established the National Commission for women in the year:
A.1995
B.1992
C.2000
D.2004
Ans:B

43.The British political thinker………………….gave birth to concept of human rights.
A.John Locke
B.Jack Donnelly
C.Abraham Lincoln
D.Kennedy
Ans:A

44…………………..organized the first Bhakti Movement which introduced new trends in the social and religious life of women in India
A.Vivekananda
B.Buddha
C.Dayanada Saraswati
D.Ramanujacharya
Ans:D

45.Case study method involves:
A.Observation
B.Just an idea
C.In depth study
D.Survey
Ans:C

46……………..is observed as international Women’s day.
A.10th March
B.8th December
C.8th March
D.2nd October
Ans:C

47.Sampling means:
A.Selecting every unit
B.Selection of some units
C.Selecting all the units irrespective of their quality
D.Studying and conducting surveys
Ans:B

48.Domestic Violence Act was passed in the year:
A.2000
B.2001
C.2010
D.2005
Ans:D

49.Seasonal unemployment is generally seen in …………..sector
A.Industrial
B.Agricultural
C.Domestic
D.IT
Ans:B

50.Atmosphere means:
A.Earth
B.Sky
C.Water
D.Protection blanket of gases which are surrounding the earth.
Ans:D

51.The legislation which prevent sex selective abortion(Pre-natal Diagnostic Technique-PNDT) Act is enacted in the year:
A.1994
B.1995
C.1996
D.1987
Ans:A

52.The description of a relationship between two or more people in which personal boundaries are permeable and unclear is called:
A.Enmeshment
B.Detachment
C.Attachment
D.Disconnection
Ans:A

53.The client’s inclination to oppose counsellor’s attempt to work towards setting goals is:
A.Reassurance
B.Resistace
C.Reinforcement
D.Regulation
Ans:B

54. Which type of counseling focuses their attention on what is going on inside the individual and family?
A.Cognitive approach
B.Behavioral approach
C.Eclectic approach
D.Affective approach
Ans:D

55. Paraphrasing in counseling is said to be one of the
A.Feedback skill
B.Listening skill
C.Personalizing skill
D.Observation skill
Ans: A

56. Which type of group leader focus on establishing facilitative climatic within the group, characterized by congruence, unconditional positive regards, and empathetic understanding?
A.Gestalt group leader
B.Person-centered group leader
C.Alderman group leader
D.Psychoanalytic group leader
Ans:B

57. Autism as a psychological hazard is found in which life span of an individual:
A.Pregnancy period
B.Infancy period
C.Early childhood period
D.Later childhood
Ans:C

58.Feeling sorrow of concern for another person is called:
A.Sympathy
B.Empathy
C.Altruism
D.Aggression
Ans:A

59.In which parenting style children are more likely to be socially competent, responsible and autonomous?
A.Authoritarian
B.Permissive
C.Authoritative
D.Uninvolved
Ans:C

60.WHO defines Adolescents as persons in the age group of:
A.10 to 19
B.13 to 18
C.12 to 19
D.10 to 18
Ans: A

Also Read;

Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (1-20)


Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (21-30)


This topic is important for the ICDS Supervisor Exam. Click  HERE.

You can Go to more posts Regarding ICDS Supervisor Kerala PSC Here.

More ICDS Supervisor Kerala PSCSociology Notes Here




ICDS Supervisor Kerala PSC Home science Notes Here


ICDS Supervisor Kerala PSC Food, Nutrition and health Notes Here 


To Join Telegram, Click Here

Check These also

Read Also: 

ICDS Supervisor Questions and Answers

Common Health Problems in India & Different Levels of Health care in India


1. Meal Planning for the Infant

2. Spplementary foods for Infants

3. Importance of Breast Milk

4. How to Feed Infant? Meal Plan for Infants

5. Meal Planning for the Prechoolers


Topic wise Notes for ICDS Supervisor Exam

 

1.      Home Science

2.      Food and Nutrition

3.      Psychology

4.       Physiology

5.       Microbiology

6.       Sociology 

7.      Nutrition and Health 

 

MCQ Questions & Answers for ICDS Supervisor

 

1.      ICDS Supervisor NOTES

2.      Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (1-20)

3.      Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (21-30)

4.      ICDS Supervisor MCQ-1

5.      ICDS Supervisor MCQ set 1

6.      ICDS Supervisor MCQ set 2

7.      ICDS Supervisor MCQ set 3

8.      ICDS Supervisor MCQ set 4

9.      Nutrition & Health MCQ 1

10.  Nutrition & Health MCQ 2

11.  Nutrition & Health MCQ 3

12.  Nutrition & Health MCQ 4

13.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 1

14.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 2

15.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 3

16.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 4

17.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 5

18.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 6

19.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 7

20.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 8

21.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 1

22.  Elementary Care & Education MCQ

23.  Solved Previous Question Paper ICDS Supervisor

24.  Women & Child ICDS Supervisor Exam

25.  Extension Education Notes for ICDS Supervisor

26.  Complete NOTES Child Psychology

 

 

Nutrition Notes

 

5 Food Groups

Nutrition MCQ 1

Nutrition MCQ 2

 

More Topic wise Notes can be got from the Website https://www.previousquestions.in

 

 To Join Telegram, Click Here

Check These also

Job News



previous Question Papers

Download printable  OMR Sheet PDF for practice

Study Tips          


Click the Below topic Links to get The notes





പഠനം വാദങ്ങൾ

ബിഹേവിയറിസം

ഗസ്റ്റാള്‍ട്ടിസം Gestaltism Learning methods


ജ്ഞാതൃവ്യവഹാരവാദം ( Cognitive behaviorism)

 
മാനവികതാവാദം (Humanism)

ജ്ഞാതൃവാദം (Cognitivism)


നാഡീമന:ശാസ്ത്രം (neuropsychology)|പഠനത്തെ സ്വാധീനിക്കുന്ന ഘടകങ്ങള്‍

 
കോള്‍ബര്‍ഗിന്റെ സന്മാര്‍ഗവികാസഘട്ടങ്ങള്‍

വ്യക്തിത്വം Personality

 
ഉള്‍പ്പെടുത്തിയുളള വിദ്യാഭ്യാസം Inclusive education

PART 2 ഉള്‍പ്പെടുത്തിയുളള വിദ്യാഭ്യാസം  Inclusive education

ദിനാചരണങ്ങള്‍ Important dates based on themes


 
 
 
READ More :

 

Child Psychology Notes

Anganwadi Worker Notes

 Pedagogy  Malayalam Notes

LPSA Study Notes

KTET Notes

UPSA Study Notes

Complete NOTES Child Psychology