-->

PreviousQuestions.in

Provides Previous questions and Previous year question papers of Kerala PSC,UPSC, SSC,RRB,CTET,KTETand other Competitive Exams.ICDS Supervisor Study Materials ,ICDS Supervisor previous Questions, ICDS Supervisor MCQs,ICDS Supervisor Questions and Answers

28 December 2019

Nutrition and Health MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (21-41)


set 2 Nutrition and Health MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC  (21-41)


nutrition-and-health-icds-supervisor-exam-kerala-psc




In this post, 20 MCQ Questions are added on Nutrition and Health which were important for ICDS Supervisor Exam. Kerala PSC and other states PSC's are conducting Exams for ICDS Supervisor. Study materials are available for other topics also like Home ScienceFood and NutritionPsychologyPhysiologyMicrobiologySociology and Nutrition and Health for ICDS Supervisor Kerala PSC Exam


Nutrition and Health MCQ



21. Which of the following nutrients is needed to build and maintain the structural components of the
body?
A. Carbohydrates
B. Protein
C. Fat
D. Fiber
Ans: B
22. Which of the following nutrients is known as the sunshine vitamin?
A. Vitamin C
B. Vitamin A
C. Vitamin K
D. Vitamin D
Ans: D
23. All of the following are needed for strong bones except:
A. Thiamin
B. Calcium
C. Magnesium
D. Vitamin D
Ans: A
24. Which of these nutrients is the preferred energy source for the body?
A. B Complex Vitamins
B. Carbohydrates
C. Fats
D. Fiber
Ans: B

25. This nutrient is needed for a healthy immune system and strong connective tissue:
A. Fiber
B. Vitamin K
C. Vitamin C
D. Fluoride
Ans: C
26. Which of the following is the best source for omega3 fatty acids?
A. Corn oil
B. Wheat products
C. Pork
D. Sardines
Ans: D
27. This mineral is essential for healthy red blood cells and a deficiency might cause anemia.
A. Iron
B. Magnesium
C. Iodine
D. Chromium
Ans: A

28. This vitamin is needed to prevent a birth defect called Spina Bifida
A. Vitamin D
B. Vitamin A
C. Folate
D. Vitamin E
Ans: C
29. This nutrient is needed for making hormones, healthier skin, and to make cell membranes:
A. Fat
B. Carbohydrate
C. Fiber
D. Vitamin B12
Ans: A
30. This nutrient is most important for healthy vision:
A. Vitamin K
B. Iron
C. Calcium
D. Vitamin A
Ans: D

31. The United States Department of Agriculture’s Daily Food Guide suggests that the Fats, Oils and
Sweets Group be used ___.
A. once a week
B. four times a day
C. never on Sundays
D. sparingly
E. every Tuesday
Ans: D
32. The United States Department of Agriculture’s Daily Food Guide calls for eating ___ servings of
the Bread, Cereal, Rice and Pasta Group.
A. 13
B. 45
C. 611
D. 1215
E. 1620
Ans: C
33. The United States Department of Agriculture’s Daily Food Guide calls for eating ___ servings of
the Milk, Yogurt, and Cheese Group.
A. 01
B. 23
C. 34
D. 56
E. 67
Ans: B
34. The United States Department of Agriculture’s Daily Food Guide calls for eating ___ servings of
the Fruit Group every day.
A. 01
B. 24
C. 45
D. 56
E. 67
Ans: B

35. Which of the following beverages has no fat, sugar, or oils?
A. milk
B. root beer
C. coffee with cream
D. iced tea unsweetened
E. lemonade
Ans: D

36. What food doesn’t belong to this food group?
A. noodles
B. crackers
C. scallion
D. macaroni
E. cous cous
Ans: C
37. What food doesn’t belong to this food group?
A. cookies
B. candy
C. sald dressing
D. cherries
E. butter
Ans: D
38. What food doesn’t belong to this food group?
A. chocolate milk
B. cream cheese
C. ice cream
D. salad dressing
E. yogurt
Ans: D
39. _________is an example of a hydrogenated fat.
A. Butter
B. Margarine
C. Olive oil
Ans: B
40. If you order hot oatmeal in a restaurant it may taste flat because
A. no sugar was added.
B. no salt was added.
C. it was cooked in a microwave.
Ans: B
41. Fruits and vegetables are usually considered as good sources of
A. protein.
B. vitamins & minerals.
C. unsaturated fats.
Ans: B



Also Read;


Read Also: 

ICDS Supervisor Questions and Answers

Common Health Problems in India & Different Levels of Health care in India


1. Meal Planning for the Infant

2. Spplementary foods for Infants

3. Importance of Breast Milk

4. How to Feed Infant? Meal Plan for Infants

5. Meal Planning for the Prechoolers


Topic wise Notes for ICDS Supervisor Exam

 

1.      Home Science

2.      Food and Nutrition

3.      Psychology

4.       Physiology

5.       Microbiology

6.       Sociology 

7.      Nutrition and Health 

 

MCQ Questions & Answers for ICDS Supervisor

 

1.      ICDS Supervisor NOTES

2.      Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (1-20)

3.      Previous Questions MCQ|ICDS Supervisor Exam|ICDS Supervisor Kerala PSC (21-30)

4.      ICDS Supervisor MCQ-1

5.      ICDS Supervisor MCQ set 1

6.      ICDS Supervisor MCQ set 2

7.      ICDS Supervisor MCQ set 3

8.      ICDS Supervisor MCQ set 4

9.      Nutrition & Health MCQ 1

10.  Nutrition & Health MCQ 2

11.  Nutrition & Health MCQ 3

12.  Nutrition & Health MCQ 4

13.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 1

14.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 2

15.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 3

16.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 4

17.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 5

18.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 6

19.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 7

20.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 8

21.  ICDS Supervisor Previous Questions Set 1

22.  Elementary Care & Education MCQ

23.  Solved Previous Question Paper ICDS Supervisor

24.  Women & Child ICDS Supervisor Exam

25.  Extension Education Notes for ICDS Supervisor

26.  Complete NOTES Child Psychology

 

 

Nutrition Notes

 

5 Food Groups

Nutrition MCQ 1

Nutrition MCQ 2

 

More Topic wise Notes can be got from the Website https://www.previousquestions.in

 

 To Join Telegram, Click Here

Check These also

Job News



previous Question Papers

Download printable  OMR Sheet PDF for practice

Study Tips          


Click the Below topic Links to get The notes





പഠനം വാദങ്ങൾ

ബിഹേവിയറിസം

ഗസ്റ്റാള്‍ട്ടിസം Gestaltism Learning methods


ജ്ഞാതൃവ്യവഹാരവാദം ( Cognitive behaviorism)

 
മാനവികതാവാദം (Humanism)

ജ്ഞാതൃവാദം (Cognitivism)


നാഡീമന:ശാസ്ത്രം (neuropsychology)|പഠനത്തെ സ്വാധീനിക്കുന്ന ഘടകങ്ങള്‍

 
കോള്‍ബര്‍ഗിന്റെ സന്മാര്‍ഗവികാസഘട്ടങ്ങള്‍

വ്യക്തിത്വം Personality

 
ഉള്‍പ്പെടുത്തിയുളള വിദ്യാഭ്യാസം Inclusive education

PART 2 ഉള്‍പ്പെടുത്തിയുളള വിദ്യാഭ്യാസം  Inclusive education

ദിനാചരണങ്ങള്‍ Important dates based on themes


 
 
 
READ More :

 

Child Psychology Notes

Anganwadi Worker Notes

 Pedagogy  Malayalam Notes

LPSA Study Notes

KTET Notes

UPSA Study Notes

Complete NOTES Child Psychology