PreviousQuestions.in

Provides Previous questions and Previous year question papers of Kerala PSC,UPSC, SSC,RRB,CTET,KTETand other Competitive Exams

4 August 2022

[Solved paper] Assistant professor in Rachana Sharir Previous Question Paper| Kerala PSC Previous Question Paper

  [Solved paper] Assistant professor in Rachana Sharir Previous Question Paper| Kerala PSC Previous Question Paper



PROVISIONAL ANSWER KEY Assistant professor in Rachana Sharir 

Question Paper Code: 19/2022/OL

Category Code: 343/2021

Exam: Assistant professor in Rachana Sharir

Date of Test 31-03-2022

Department Ayurveda Medical Education


Alphacode A

Question1:-___________ is a derivative of the ectoderm germ layer.

        A:-Central nervous system

        B:-Sebaceous glands

        C:-Sweat glands

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question2:-The amputation at the level of wrist joint or angle joint is advised to save the life of a person in the case of injury to _________ marma.

        A:-Indravasthi

        B:-Kurcha

        C:-Kshipra

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question3:-In Sutural joints, the layer of osteogenic cells which covers the sutural aspect of each bone is called

        A:-Capsular layer

        B:-Germinal layer

        C:-Central stratum

        D:-Cambial layer

        Correct Answer:- Option-D

Question4:-Exercise is considered as an etiological factor for the vitiation of ________ srotas.

        A:-Udakavaha

        B:-Rasavaha

        C:-Mamsavaha

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question5:-__________ is an unpaired muscle of the Larynx.

        A:-Lateral cricoarytenoid

        B:-Transverse arytenoid

        C:-Vocalis

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question6:-___________ tooth is often referred to as 'eye tooth' as its long root may extend up to the medial angle of the eye.

        A:-Upper incisor

        B:-Upper molar

        C:-Upper canine

        D:-Upper premolar

        Correct Answer:- Option-C

Question7:-The internal spermatic fascia of the spermatic cord is derived from

        A:-Aponeurosis of external oblique muscle

        B:-Aponeurosis of internal oblique muscle

        C:-Fascia transversalis

        D:-Fascia iliaca

        Correct Answer:- Option-C

Question8:-________ is a slender bundle of white fibres which crosses the midline through the inferior lamina of the stalk of Pineal gland.

        A:-Hippocampal commissure

        B:-Anterior commissure

        C:-Posterior commissure

        D:-Habenular commissure

        Correct Answer:- Option-C

Question9:-___________ is not considered as a koshtanga in Kasyapa Samhitha.

        A:-Guda

        B:-Vapa

        C:-Phusphusa

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question10:-__________ is among the four classic malformations in Fallot's Tetralogy.

        A:-Persistent Isthmus

        B:-Coarctation of Aorta

        C:-Pulmonary Stenosis

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question11:-Injury to Shiromarma which is one among the trimarma will cause

        A:-Kasa

        B:-Swasa

        C:-Arditha

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question12:-________ is the thin, fibrous ligament of superior radioulnar joint which stretches between the neck of radius and upper part of the supinator fossa of ulna.

        A:-Anular ligament

        B:-Lunate ligament

        C:-Quadrate ligament

        D:-Interosseous membrane

        Correct Answer:- Option-C

Question13:-Sandhi is the moolasthana of _________ srotas.

        A:-Asthivaha

        B:-Mamsavaha

        C:-Majjavaha

        D:-Medovaha

        Correct Answer:- Option-C

Question14:-The upper limit of the vestibule is marked on the lateral wall of the nasal cavity by

        A:-Frontonasal duct

        B:-Atrium

        C:-Agger nasi

        D:-Limen nasi

        Correct Answer:- Option-D

Question15:-The ducts of sublingual salivary gland which open on sublingual fold are called

        A:-Wharton's duct

        B:-Ducts of Rivinus

        C:-Stenson's duct

        D:-Ducts of Gartner

        Correct Answer:- Option-B

Question16:-_________ lobe of the prostate persists only up to 6 years of age.

        A:-Median

        B:-Lateral

        C:-Anterior

        D:-Posterior

        Correct Answer:- Option-C

Question17:-The part between the anterior and ascending rami of the lateral sulcus on the superolateral surface of cerebral hemisphere is called

        A:-Pars triangularis

        B:-Pars opercularis

        C:-Pars orbitalis

        D:-Pars ventralis

        Correct Answer:- Option-A

Question18:-___________ is an anticoagulant added to the preservative chemical solution in the embalming process to prevent the clotting of blood.

        A:-Glycerine

        B:-Sorbitol

        C:-Sodium citrate

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question19:-The membranous part of Urethra is derived from the ________ of the urogenital sinus.

        A:-Vesicourethral canal

        B:-Pelvic part

        C:-Phallic part

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question20:-Ruja and shopha are the symptoms seen in the injury to _________ marma.

        A:-Jaanu

        B:-Indravasthi

        C:-Kurcha siras

        D:-Urvee

        Correct Answer:- Option-C

Question21:-The term meniscus usually denotes ___________ disc which occurs between the articular surfaces in a synovial joint.

        A:-Perforated

        B:-Elastic

        C:-Complete

        D:-Incomplete

        Correct Answer:- Option-D

Question22:-_________ is a vidhalakshana of medovaha srotas.

        A:-Dourgandhyam

        B:-Aanaaha

        C:-Snigdha angatha

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question23:-________ cells are believed to produce pulmonary surfactant.

        A:-Type 3 alveolar epithelial cells

        B:-Type 2 alveolar epithelial cells

        C:-Type 1 alveolar epithelial cells

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question24:-__________ is the most common type of volvulus of the stomach.

        A:-Organoaxial

        B:-Mesenteroaxial

        C:-Omentoaxial

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question25:-Parietal peritoneum in the ovarian fossa separates lateral surface of ovary from

        A:-Ureter

        B:-Internal iliac vessels

        C:-Obturator vessels

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question26:-_______ is the largest branch of vertebral artery.

        A:-Anterior spinal artery

        B:-Posterior spinal artery

        C:-Posterior inferior cerebellar artery

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question27:-____________ is a structure which has bandhana (binding) property.

        A:-Sira

        B:-Medas

        C:-Kapha

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question28:-An infection in the frontal sinus will more often drain to ________ sinus.

        A:-Ethmoidal

        B:-Maxillary

        C:-Sphenoidal

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question29:-All the cartilages of larynx develop from neural crest cells in the mesenchyme of fourth and sixth pharyngeal arches except

        A:-Thyroid

        B:-Cricoid

        C:-Epiglottis

        D:-Arytenoids

        Correct Answer:- Option-C

Question30:-_________ is not a vaikalyakara marma.

        A:-Vidhura

        B:-Nithamba

        C:-Lohithaksha

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question31:-___________ is an example for a membrane bone.

        A:-Maxilla

        B:-Sternum

        C:-Vertebrae

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question32:-_________ is a complex type of arterio venous anastomosis which is seen in regions like nail beds and digital pads.

        A:-Angiosome

        B:-Glomus

        C:-Matrix

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question33:-The most anterior portion of Pancreas is often the

        A:-Head

        B:-Uncinate process

        C:-Neck

        D:-Tail

        Correct Answer:- Option-C

Question34:-An elevation situated immediately behind the internal urethral orifice in the urinary bladder in males which is caused by the median lobe of prostate gland is

        A:-Uvula of the bladder

        B:-Vesicle of the bladder

        C:-Head of the bladder

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question35:-The cell bodies of bipolar neurons lie in the _________ of the retina of eye.

        A:-Outer nuclear layer

        B:-Inner nuclear layer

        C:-Ganglion cell layer

        D:-Inner plexiform layer

        Correct Answer:- Option-B

Question36:-__________ is a direct tributary of portal vein.

        A:-Left gastric vein

        B:-Right gastroepiploic vein

        C:-Left gastroepiploic vein

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question37:-__________ is the middle layer of the inner root sheath of a hair follicle.

        A:-Cuticle

        B:-Henle's layer

        C:-Glassy membrane

        D:-Huxley's layer

        Correct Answer:- Option-D

Question38:-In the embalming of an un-autopsied normal adult body, the first choice of vessel for injection of preservative is

        A:-Left femoral artery

        B:-Right femoral artery

        C:-Left common carotid artery

        D:-Right common carotid artery

        Correct Answer:- Option-D

Question39:-_________ is the first endocrine gland to develop in the body.

        A:-Pituitary gland

        B:-Thyroid gland

        C:-Adrenal gland

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question40:-Pterygo palatine fossa communicates laterally with infratemporal fossa through

        A:-Foramen rotundum

        B:-Inferior orbital fissure

        C:-Pterygoid canal

        D:-Pterygomaxillary fissure

        Correct Answer:- Option-D

Question41:-A normal young adult body contains upto _________ number of lymph nodes.

        A:-450

        B:-550

        C:-650

        D:-1000

        Correct Answer:- Option-A

Question42:-In normal conditions, the wall of a small bronchiole is characterized by

        A:-Absence of goblet cells

        B:-Absence of submucosal glands

        C:-Absence of cartilages

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question43:-The fissure which lies on the undersurface of the right lobe of the liver behind the gall bladder fossa is

        A:-Umbilical fissure

        B:-Dorsal fissure

        C:-Main portal fissure

        D:-Fissure of gans

        Correct Answer:- Option-D

Question44:-Constricted part of esophagus where it is crossed by the aortic arch lies _______ from the incisor teeth.

        A:-22.5 cm

        B:-32.5 cm

        C:-27.5 cm

        D:-40 cm

        Correct Answer:- Option-A

Question45:-The cellular connective tissue which separates the supravaginal part of the cervix from the bladder in front is called

        A:-Mesometrium

        B:-Parametrium

        C:-Mesogenitale

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question46:-The posterior extension of the promontory which separates the fenestra cochleae from fenestra vestibuli in the medial wall of middle ear is called

        A:-Sinus tympani

        B:-Prominence

        C:-Subiculum

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question47:-The small nucleus which separates subthalamus from thalamus is

        A:-Pretectal nucleus

        B:-Nucleus proprius

        C:-Habenular nucleus

        D:-Zona incerta

        Correct Answer:- Option-D

Question48:-The outer compact, afferent fibre tract of the inferior cerebellar peduncle is called

        A:-Juxtarestiform body

        B:-Purkinje body

        C:-Pacchionian body

        D:-Restiform body

        Correct Answer:- Option-D

Question49:-The sensory ganglion of Vagus nerve which is connected with hypoglossal nerve is

        A:-Superior ganglion

        B:-Stellate ganglion

        C:-Jugular ganglion

        D:-Nodose ganglion

        Correct Answer:- Option-D

Question50:-Sweda is the mala (waste material) of ________ dhathu.

        A:-Raktha

        B:-Mamsa

        C:-Medas

        D:-Majja

        Correct Answer:- Option-C

Question51:-Specialized ependymal cells seen in the regions of circumventricular organs of brain are called

        A:-Tanycytes

        B:-Bergmann glia

        C:-Muller cells

        D:-Henson's cells

        Correct Answer:- Option-A

Question52:-Rakthapoorithakoshta (Hemoperitoneum) is a symptom seen in the injury to _____ marma.

        A:-Kukundara

        B:-Kateekataruna

        C:-Bruhathi

        D:-Parshva sandhi

        Correct Answer:- Option-D

Question53:-Anterior root of transverse process of __________ is known as carotid tubercle.

        A:-First cervical vertebra

        B:-Fifth cervical vertebra

        C:-Sixth cervical vertebra

        D:-Seventh cervical vertebra

        Correct Answer:- Option-C

Question54:-Majority (75%) of the total splenic volume is constituted by

        A:-White pulp

        B:-Red pulp

        C:-Marginal zone

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question55:-____________ is the name of the tumour arising from the carotid body.

        A:-Potato tumour

        B:-Cherry angioma

        C:-Hygroma

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question56:-In the nasopharynx, an elevation of the mucosa is produced around the tubal opening by the passage of _________ muscle into the soft palate.

        A:-Tensor veli palatini

        B:-Levator veli palatini

        C:-Salpingopharyngeus

        D:-Palatopharyngeus

        Correct Answer:- Option-B

Question57:-________ is a primarily retroperitoneal structure.

        A:-Suprarenal glands

        B:-Ascending colon

        C:-Caecum

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question58:-The myometrium of the body of uterus has ________ distinct muscular layers.

        A:-3

        B:-4

        C:-2

        D:-1

        Correct Answer:- Option-B

Question59:-The maximum diameter of the cervical enlargement of spinal cord lies at the level of emergence of

        A:-4

�ℎ

 pair of cervical nerves

        B:-5

�ℎ

 pair of cervical nerves

        C:-6

�ℎ

 pair of cervical nerves

        D:-7

�ℎ

 pair of cervical nerves

        Correct Answer:- Option-C

Question60:-_________ is a sadyogruheetha garbha lakshana as per susrutha samhitha.

        A:-Pipasa

        B:-Chardhi

        C:-Praseka

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question61:-Loss of speech is a symptom in the injury to _________ marma.

        A:-Neela and manya

        B:-Matruka

        C:-Phana

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question62:-_________ is the part of scapula which contain trabecular bone.

        A:-Spine

        B:-Acromion process

        C:-Thick ridge adjacent to lateral border

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question63:-___________ chordae tendineae of the heart connect papillary muscles to each other or to the ventricular wall.

        A:-True

        B:-False

        C:-Free edge

        D:-Basal

        Correct Answer:- Option-B

Question64:-The part of suprarenal cortex where large polyhedral basophilic cells are arranged as straight columns with parallel venous sinusoids between them is

        A:-Zona glomerulos

        B:-Zona fasciculata

        C:-Zona reticularis

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question65:-__________ is a structure in the anterior relation of both kidneys.

        A:-Jejunum

        B:-Duodenum

        C:-Liver

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question66:-Decussation of fibres of _________ tract produces dorsal tegmental decussation in the tegmentum of midbrain.

        A:-Tectospinal

        B:-Rubrospinal

        C:-Medial longitudinal fasciculus

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question67:-The nerve which carries preganglionic parasympathetic secretomotor fibres for parotid gland is

        A:-Facial

        B:-Vagus

        C:-Trigeminal

        D:-Glossopharyngeal

        Correct Answer:- Option-D

Question68:-Pars flaccida of the tympanic membrane is also known as

        A:-Shrapnell's membrane

        B:-Trautmann's triangle

        C:-Citelli's angle

        D:-Scutum

        Correct Answer:- Option-A

Question69:-As per Acharya Parasara, the first structure to be formed in Garbha is

        A:-Nabhi

        B:-Hrudaya

        C:-Shiras

        D:-Paanipaada

        Correct Answer:- Option-A

Question70:-Srnghataka is considered as _______ marma by Acharya Susrutha.

        A:-Dhamani

        B:-Sira

        C:-Snayu

        D:-Sandhi

        Correct Answer:- Option-B

Question71:-The rounded margin which extends from anterior part of pubic tubercle to anterior part of acetabular cavity is called

        A:-Pectineal line

        B:-Obturator crest

        C:-Pubic crest

        D:-Inferior border

        Correct Answer:- Option-B

Question72:-Longitudinally arranged muscle is seen in the walls of _________ veins.

        A:-Renal veins

        B:-Portal vein

        C:-Superior venacava

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question73:-Compared to Ileum, the wall of Jejunum is

        A:-Thinner

        B:-Less vascular

        C:-Thicker

        D:-Narrower

        Correct Answer:- Option-C

Question74:-Fear is a symptom in the injury to ______ marma.

        A:-Adhipa

        B:-Apanga

        C:-Utkshepa

        D:-Seemantha

        Correct Answer:- Option-D

Question75:-____________ is not an embryological remnant in relation to the epididymis.

        A:-Inferior aberrant ductules

        B:-Appendix of epididymis

        C:-Sinus of epididymis

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question76:-Ksheenashuklatha is a pathology of shukla caused by  the vitiation of ______ dosha.

        A:-Raktha

        B:-Pitha and vatha

        C:-Sannipatha

        D:-Kapha and raktha

        Correct Answer:- Option-B

Question77:-__________ is the muscle which is unique to humans and described as the fifth tendon of extensor digitorum longus.

        A:-Extensor hallucis brevis

        B:-Extensor hallucis longus

        C:-Peroneus tertius

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question78:-All the principal muscles of mastication close the mouth except

        A:-Medial pterygoid

        B:-Lateral pterygoid

        C:-Masseter

        D:-Temporalis

        Correct Answer:- Option-B

Question79:-__________ is a matruja bhava.

        A:-Snayu

        B:-Sira

        C:-Dhamani

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question80:-The subaortic curtain means the fibrous continuity between the cusps of ________ valves of the heart.

        A:-Aortic and pulmonary

        B:-Aortic and mitral

        C:-Mitral and pulmonary

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question81:-Karnakshvedanam (ringing in the ears) is a symptom in the vitiation of ________ srotas.

        A:-Udakavaha

        B:-Rasavaha

        C:-Rakthavaha

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question82:-_________ is the continuation of the sympathetic trunk and issues from the cranial pole of the superior ganglion.

        A:-Jugular nerve

        B:-Internal carotid nerve

        C:-Suboccipital nerve

        D:-Accessory nerve

        Correct Answer:- Option-B

Question83:-In the cerebellar cortex, the cells which receive the terminals of mossy afferent fibres are

        A:-Purkinje cells

        B:-Granule cells

        C:-Basket cells

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question84:-The principal and largest division of trigeminal sensory nucleus lies in the

        A:-Pontine tegmentum

        B:-Tectum of midbrain

        C:-Medullary grey matter

        D:-Tegmentum of midbrain

        Correct Answer:- Option-A

Question85:-Falciform process is the continuation of ______ ligament along the ischial ramus.

        A:-Sacrotuberous

        B:-Iliolumbar

        C:-Sacrospinous

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question86:-__________ is the safety muscle of the tongue.

        A:-Styloglossus

        B:-Hyoglossus

        C:-Genioglossus

        D:-Palatoglossus

        Correct Answer:- Option-C

Question87:-The superficial fascia is very thin in

        A:-Sides of the neck

        B:-Penis

        C:-Around the anus

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question88:-_________ is a part of spinal nucleus of the trigeminal nerve.

        A:-Subnucleus caudalis

        B:-Subnucleus interpolaris

        C:-Subnucleus oralis

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question89:-As per Charaka Samhitha, the pregnant lady attains gurugatratha in ________ month.

        A:-Fourth

        B:-Fifth

        C:-Sixth

        D:-Seventh

        Correct Answer:- Option-A

Question90:-________ rib has only a single facet in the head.

        A:-1

        C:-12�ℎ

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question91:-________ is a region where the fasciculi of smooth muscles are seen associated with that of skeletal muscle.

        A:-Muscle layer in the middle of oesophagus

        B:-Suspensory muscle of duodenum

        C:-Tarsal muscles of eyelids

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question92:-According to Susrutha Samhitha, the number of asthi sandhi in each limb is

        A:-70

        B:-17

        C:-13

        D:-68

        Correct Answer:- Option-B

Question93:-The mesovarian border of the ovary is marked by a white line called _________ caused due to transition between the flattened mesothelium of the broad ligament and

cuboidal germinal epithelium of the ovary.

        A:-Line of Furre

        B:-Anderson line

        C:-Lines of Harris

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question94:-___________ is a factor which is both sareera vrudhikara and bala vrudhikara.

        A:-Ahara sampath

        B:-Samharsha

        C:-Karma

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question95:-________ is an ascending tract in the lateral white column of the spinal cord.

        A:-Anterior spinocerebellar

        B:-Anterior spinothalamic

        C:-Tract of Goll

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question96:-The expanded terminals of the axons of hypothalamo-hypophyseal tract where the hormones are stored is called

        A:-Restiform bodies

        B:-Tar bodies

        C:-Herring bodies

        D:-Nissl bodies

        Correct Answer:- Option-C

Question97:-______ is not considered among the Dasha prana ayathana in Kasyapa Samhitha.

        A:-Shonitha

        B:-Nabhi

        C:-Shamkha

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-B

Question98:-The pseudounipolar neurons are seen in

        A:-Dorsal root ganglia of spinal nerves

        B:-Olfactory epithelium of nasal mucosa

        C:-Sensory ganglia of cochlear and vestibular nerves

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question99:-Mind is said to reside in sookshma roopa (minute form) in

        A:-Sahasraara padma

        B:-Ajnaa chakra

        C:-Vishudha chakra

        D:-Manipooraka chakra

        Correct Answer:- Option-B

Question100:-Which among the following is a satmyaja bhava of Garbha ?

        A:-Prayatnam

        B:-Ahamkaram

        C:-Indriya prasadam

        D:-Prananubandham

        Correct Answer:- Option-C



Check These also

Job News



previous Question Papers

Download printable  OMR Sheet PDF for practice

Study Tips


No comments:

Post a Comment

Hope you like the Post, Kindly give your feedback here. Happy Learning :)