PreviousQuestions.in

Provides Previous questions and Previous year question papers of Kerala PSC,UPSC, SSC,RRB,CTET,KTETand other Competitive Exams

5 July 2022

[Solved paper] Dietician Grade II Previous Question Paper| Kerala PSC Previous Question Paper

 [Solved paper] Dietician Grade II Previous Question Paper| Kerala PSC Previous Question Paper



PROVISIONAL ANSWER KEY Dietician Grade II 

Question Paper Code: 20/2022/OL

Category Code: 394/2019

Exam: Dietician Grade II

Date of Test 05-04-2022

Department Insurance Medical Service


Alphacode A

Question1:-Imatinib used in treatment of CML is a

        A:-Tyrosine kinase inhibitor

        B:-Antimetabolite

        C:-Monoclonal antibody

        D:-Angiogenesis inhibitor

        Correct Answer:- Option-A

Question2:-Which among the following is a type of GM2-gangliosidosis ?

        A:-Phenylketonuria

        B:-Niemann-Pick disease

        C:-Tay-Sachs disease

        D:-Zellweger syndrome

        Correct Answer:- Option-C

Question3:-The metal ion present in the active site of carbonic anhydrase enzyme

        A:-𝑍𝑛2+

        B:-𝑀𝑔2+

        C:-𝐹𝑒

2+

        D:-𝐢𝑒2+

        Correct Answer:- Option-A

Question4:-Methotrexate is a structural analogue of folic acid. Target of this drug in chemotherapy

        A:-Xanthine oxidase

        B:-Folate hydrolase

        C:-Folylpolyglutamate synthase

        D:-Dihydro folate reductase

        Correct Answer:- Option-D

Question5:-Exposure to organophosphorous insecticides can be determined by measuring the level of which enzyme

        A:-Gamma glutamyl transferase

        B:-Acid phosphatase

        C:-Acetyl choline esterase

        D:-Alanine trasferase

        Correct Answer:- Option-C

Question6:-Keshan Disease (KD) is an endemic cardiomyopathy due to deficiency of

        A:- Calcium

        B:-Potassium

        C:-Selenium

        D:-Iodine

        Correct Answer:- Option-C

Question7:-Cyclopentanoperhydrophenanthrene ring structure is present in

        A:-Phosphatidyl choline

        B:-Cholesterol

        C:-Hemicellulose

        D:-Oxytocin

        Correct Answer:- Option-B

Question8:-RNA Induced Silencing Complex (RISC) is involved in all except

        A:-Gene silencing

        B:-RNA interference pathway

        C:-Degradation of target mRNA

        D:-Replication

        Correct Answer:- Option-D

Question9:-Zellweger syndrome affects

        A:-Peroxisome

        B:-Lysosome

        C:-Mitochondria

        D:-Endoplasmic reticulum

        Correct Answer:- Option-A

Question10:-Mutarotation is exhibited by all except

        A:-Glucose

        B:-Fructose

        C:-Sucrose

        D:-Maltose

        Correct Answer:- Option-C

Question11:-Acetyl-CoA Carboxylase belongs to which major class of enzymes ?

        A:-Hydrolases

        B:-Lyases

        C:-Transferases

        D:-Ligases

        Correct Answer:- Option-D

Question12:-Pick the correct statements about glucose transporters.

  i. GLUT2 uptake glucose only in times of plenty and is present in liver and pancreas.

 ii. GLUT5 uptake primarily fructose and is present in small intestine.

iii. GLUT2 is having very low  𝐾� value for glucose.

        A:-Only (ii and iii)

        B:-Only (i and ii)

        C:-Only (i and iii)

        D:-All of the above (i, ii and iii)

        Correct Answer:- Option-B

Question13:-Vitamin/s involved in one carbon metabolism

        A:-Folate

        B:-Vitamin B12

        C:-Vitamin B6

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-D

Question14:-Which of the following statements are true about 260/280 ratio ?

   i) A ratio of ~2.0 is generally accepted as "pure" for RNA.

  ii) A ratio of ~2.2 is generally accepted as "pure" for protein.

 iii) A ratio of ~1.8 is generally accepted as "pure" for DNA.

        A:-Only (ii and iii)

        B:-Only (i and ii)

        C:-All of the above (i, ii and iii)

        D:-Only (i and iii)

        Correct Answer:- Option-D

Question15:-Absence of Alpha-L-iduronidase enzyme in lysosome leads to accumulation of

        A:-Dermatan sulfate

        B:-Heparan sulfate

        C:-Keratan sulfate

        D:-Both (1) and (2)

        Correct Answer:- Option-D

Question16:-4-O-Ξ²-D-Glucopyranosyl-Ξ²-D-glucopyranose is commonly known as

        A:-Cellulose

        B:-Melibiose

        C:-Cellobiose

        D:-Trehalose

        Correct Answer:- Option-C

Question17:-Calcitonin is a ______ hormone.

        A:-Steroid

        B:-Amine

        C:-Peptide

        D:-Glycoprotein

        Correct Answer:- Option-C

Question18:-All are true with respect to LDL except

        A:-Apo A-1 is the main apoprotein present in LDL

        B:-LDL transport cholesterol from liver to peripheral tissues

        C:-Apo B-100 is the main apoprotein present in LDL

        D:-LDL is an atherogenic lipoprotein

        Correct Answer:- Option-A

Question19:-Pick the correct statement.

        A:-Proto-oncogene products leads to loss of cell cycle control

        B:-Tumor suppressor gene products can inhibit cell cycle

        C:-Oncogene products can inhibit cell cycle

        D:-Mutation of a tumor suppressor gene can lead to cell cycle inhibition

        Correct Answer:- Option-B

Question20:-A ratio of nitrogen incorporated into the body over nitrogen absorbed gives a measure of

        A:-Biological value

        B:-Protein efficiency ratio

        C:-Net protein utilization

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question21:-Which of the following statement is/are correct about hemophilia ?

   i) Hemophilia is a bleeding disease that occurs almost exclusively in females.

  ii) Classic hemophilia is caused by an abnormality or deficiency of factor VIII.

 iii) Hemophilia B is caused by deficiency of factor X.

 iv) Hemophilia A is also called as classic hemophilia.

        A:-Only i and iv

        B:-Only ii and iii

        C:-All of the above

        D:-Only ii and iv

        Correct Answer:- Option-D

Question22:-Which one of the following options represents the correct match between cell organelles and their functions ?

         Cell organelle                                                          Function

   (i) Mitochondria                                                      (a) Synthesis of proteins

  (ii) Smooth Endoplasmic Reticulum (SER)         (b) Removal of excess secretory products

 (iii) Ribosome                                                            (c) Storage and metabolism of calcium

 (iv) Lysosomes                                                         (d) Initiation of apoptosis

        A:-i-c, ii-d, iii-a, iv-b

        B:-i-d, ii-c, iii-b, iv-a

        C:-i-d, ii-c, iii-a, iv-b

        D:-i-b, ii-a, iii-c, iv-d

        Correct Answer:- Option-C

Question23:-The term Eupnoea means

        A:-Rhythmic normal breathing at rest

        B:-Maximum inspiratory position

        C:-Difficulty in breathing

        D:-Functional residual capacity

        Correct Answer:- Option-A

Question24:-All the following are important electrolytes in the body except

        A:-Sodium

        B:-Potassium

        C:-Carbon

        D:-Calcium

        Correct Answer:- Option-C

Question25:-Choose the correct match :

   (i) Hypothalamus               (a) Glucagon

  (ii) Pituitary                          (b) Gonadotropin releasing hormone

 (iii) Thyroid                            (c) Growth hormone

 (iv) Pancreas                        (d) Calcitonin

        A:-i-c, ii-a, iii-d, iv-b

        B:-i-a, ii-c, iii-b, iv-d

        C:-i-b, ii-c, iii-d, iv-a

        D:-i-d, ii-b, iii-a, iv-c

        Correct Answer:- Option-C

Question26:-Which of the following statement is/are incorrect ?

  (i) Graffian follicle is the matured ovarian follicle with maturing ovum.

 (ii) Follicular phase extends from the 5

�β„Ž

 day of the cycle until the time of ovulation.

(iii) The process of ovulation is influenced by rapid secretion of FSH.

(iv) Corpus luteum is also called as yellow body

        A:-Only iv

        B:-Only i and ii

        C:-Only iii

        D:-Only i and iv

        Correct Answer:- Option-C

Question27:-Lippes loop is an example of

        A:-First generation IUD

        B:-Second generation IUD

        C:-Depots

        D:-Vaults

        Correct Answer:- Option-A

Question28:-Choose the correct match :

   i) Excitatory neurotransmitter                                       (a) Dopamine

 (ii) Inhibitory neurotransmitter                                       (b) Nitric oxide

(iii) Neurotransmitter with excitatory and inhibitory    (c) Adrenaline

      actions

        A:-i-c, ii-b, iii-a

        B:-i-b, ii-a, iii-c

        C:-i-a, ii-c, iii-b

        D:-i-b, ii-c, iii-a

        Correct Answer:- Option-B

Question29:-Which of the following statement is/are correct about surfactant ?

  (i) Type I alveolar cells secrete surfactant.

 (ii) Surfactant reduces the surface tension by forming a layer between the fluid lining the

      alveoli and alveolar air.

(iii) Surfactant is removed by Pulmonary Alveolar Macrophages (PAMs).

(iv) Glucocorticoids decelerate the maturation of surfactant.

        A:-Only ii and iii

        B:-Only i, ii and iii

        C:-Only ii and iv

        D:-All of the above

        Correct Answer:- Option-A

Question30:-Choose the correct match :

         Blood group                              Antibodies in plasma

  (i) A                                          (a) nil

 (ii) B                                          (b) anit-A

 (iii) AB                                       (c) anti-A, B

 (iv) O                                         (d) anti-B

        A:-i-b, ii-d, iii-a, iv-c

        B:-i-d, ii-b, iii-a, iv-c

        C:-i-b, ii-d, iii-c, iv-a

        D:-i-d, ii-b, iii-c, iv-a

        Correct Answer:- Option-B

Question31:-Emulsification of fat is carried out by which of the following ?

        A:-Bile salts

        B:-Bile pigments

        C:-Salivary amylase

        D:-Trypsin

        Correct Answer:- Option-A

Question32:-Vomit centre is located in

        A:-Medulla Oblongata

        B:-Cerebrum

        C:-Hypothalamus

        D:-Pons

        Correct Answer:- Option-A

Question33:-Injection of preformed antibodies into the body provides which of the following immunity ?

        A:-Natural passive immunity

        B:-Artificial passive immunity

        C:-Natural active immunity

        D:-Artificial active immunity

        Correct Answer:- Option-B

Question34:-Which of the following statement is/are correct ?

   (i) Right atrium receives deoxygenated blood via superior and inferior venacava.

  (ii) Pulmonary veins carries oxygenated blood from lungs to left ventricle.

 (iii) Pulmonary artery carries the deoxygenated blood from right ventricle to lungs.

 (iv) Left atrium pumps the arterial blood to different parts of the body through systemic aorta.

        A:- Only i and iv

        B:-All of the above

        C:-Only ii and iii

        D:-Only i and iii

        Correct Answer:- Option-D

Question35:-Which of the following hormone is not secreted by kidney ?

        A:-Erythromycin

        B:-Thrombopoietin

        C:-Renin

        D:-Erythropoietin

        Correct Answer:- Option-A

Question36:-Which of the following is not a glial cell ?

        A:-Microglia

        B:-Astrocytes

        C:-Oligodendrogliocytes

        D:-Endoneurium

        Correct Answer:- Option-D

Question37:-Weak, irregular, short and usually painless uterine contractions that starts after 6

�β„Ž

 week of pregnancy are referred to as

        A:-Braxton hicks contractions

        B:-Eccentric contractions

        C:-Isometric contractions

        D:-Concentric contractions

        Correct Answer:- Option-A

Question38:-HIV is a retrovirus that binds to

        A:-CD8 protein

        B:-CD3 protein

        C:-CD4 protein

        D:-CD28 protein

        Correct Answer:- Option-C

Question39:-The heart sound that occur due to closure of semilunar valves and marks the onset of ventricular diastole is

        A:-First heart sound

        B:-Second heart sound

        C:-Third heart sound

        D:-Fourth heart sound

        Correct Answer:- Option-B

Question40:-Choose the correct combination of the cells in the islets and the hormones secreted by them.

        A:-A cells-insulin, B cells-glucagon, D cells-somatostatin, F cells-pancreatic polypeptide

        B:-A cells-insulin, B cells-glucagon, D cells-pancreatic polypeptide, F cells-somatostatin

        C:-A cells-glucagon, B cells-insulin, D cells-pancreatic polypeptide, F cells-somatostatin

        D:-A cells-glucagon, B cells-insulin, D cells-somatostatin, F cells-pancreatic polypeptide

        Correct Answer:- Option-D

Question41:-The principal microorganism in the preparation of yoghurt is

        A:-Streptococcus lactis

        B:-Leuconostoc citrovorum

        C:-Streptococcus thermophilus

        D:-Lactobacillus lactis

        Correct Answer:- Option-C

Question42:-Which of the following organisms have a high vitamin content ?

        A:-Alage

        B:-Protozoa

        C:-Mould

        D:-Yeast

        Correct Answer:- Option-D

Question43:-Which among the following organisms cause food intoxication ?

        A:-Staphylococcus aureus

        B:-Campylobacter

        C:-Bacillus cereus

        D:-E Coli

        Correct Answer:- Option-C

Question44:-The temperature that allows the most rapid growth of microorganism during a short period of time is indicated as its

        A:-Minimum temperature

        B:-Maximum temperature

        C:-Optimum temperature

        D:-Growth temperature

        Correct Answer:- Option-C

Question45:-A petidoglycan layer is found in

        A:-Gram positive bacteria

        B:-Gram negative bacteria

        C:-Algae

        D:-Fungi

        Correct Answer:- Option-A

Question46:-Secondary metabolites are produced in which of the phase of bacterial growth ?

        A:-Lag phase

        B:-Log phase

        C:-Stationary phase

        D:-Death phase

        Correct Answer:- Option-C

Question47:-The process of killing all microorganisms along with their spores is

        A:-Disinfection

        B:-Antisepsis

        C:-Sanitisation

        D:-Sterilisation

        Correct Answer:- Option-D

Question48:-Which of the following yeast can be used for producing microbial protein ?

        A:-Saccharomyces cerevisae

        B:-Candida milleri

        C:-Vibrio

        D:-Candida utilis

        Correct Answer:- Option-D

Question49:-Which among the following shows the maximum resistance to physical and chemical agents ?

        A:-Viruses

        B:-Bacterial spores

        C:-Mould spores

        D:-E coli

        Correct Answer:- Option-B

Question50:-Leavening of dough is due to the production of which of these gases ?

        A:-Hydrogen

        B:-Oxygen

        C:-Carbondioxide

        D:-Sulphur dioxide

        Correct Answer:- Option-C

Question51:-One of the most common food-borne pathogen from undercooked poultry and egg

        A:-Salmonella

        B:-Trichinella

        C:-Clostridium

        D:-Bacillus

        Correct Answer:- Option-A

Question52:-Which among the following is a fermented soya product ?

        A:-Sauerkraut

        B:-Sake

        C:-Miso

        D:-Yoghurt

        Correct Answer:- Option-C

Question53:-Partially digested form of macronutrients administered through a special route to patients who have pathological conditions of gastrointestinal tract, preventing normal

digestion

        A:-Blenderised formulas

        B:-Elemental formulas

        C:-Total parenteral nutrition

        D:-Bolus feeding

        Correct Answer:- Option-B

Question54:-GFR less than which indicates kidney failure

        A:-120 ml/min

        B:-70 ml/min

        C:-15 ml/min

        D:-30 ml/min

        Correct Answer:- Option-C

Question55:-Feeding method in pre mature infants, where a soft feeding tube is inserted through the infant's nose and into the stomach

        A:-Gastric gavage

        B:-Transpyloric feeding

        C:-Bolus feeding

        D:-Nipple feeding

        Correct Answer:- Option-A

Question56:-Which of the following disease condition necessitates a low sodium diet ?

        A:-Diabetes mellitus

        B:-Peptic ulcer

        C:-Cirrhotic ascites

        D:-Obesity

        Correct Answer:- Option-C

Question57:-Modest use of foods or supplements containing probiotic components are helpful to control

        A:-Diarrhoea

        B:-Nephrosis

        C:-Arthritis

        D:-Renal calculi

        Correct Answer:- Option-A

Question58:-Hepatitis that is transmitted by the fecal - oral route

        A:-Hepatitis A

        B:-Hepatitis B

        C:-Hepatitis C

        D:-Hepatitis E

        Correct Answer:- Option-A

Question59:-The primary cholesterol carrier in blood is

        A:-VLDL

        B:-LDL

        C:-HDL

        D:-IDL

        Correct Answer:- Option-B

Question60:-Which of the following is an intermittent type of fever ?

        A:-Measles

        B:-Influenza

        C:-Malaria

        D:-Mumps

        Correct Answer:- Option-C

Question61:-The most common kind of stones found in people with gout

        A:-Oxalate

        B:-Cholesterol

        C:-Citrate

        D:-Uric acid

        Correct Answer:- Option-D

Question62:-A syndrome found in cancer patients characterised by systemic inflammation, negative protein and energy balance and an involuntary loss of lean body mass

        A:-Behr syndrome

        B:-Cachexia

        C:-Cushing's syndrome

        D:-Gullian-Barre Syndrome

        Correct Answer:- Option-B

Question63:-Increased levels of ammonia in blood can lead to

        A:-Diabetes

        B:-Nephritis

        C:-Hepatic coma

        D:-Stroke

        Correct Answer:- Option-C

Question64:-The complex inflammatory process in arthritis is mediated by

        A:-Drugs

        B:-Prostaglandins

        C:-Enzymes

        D:-Antibiotics

        Correct Answer:- Option-B

Question65:-The special factor present in breast milk that helps to prevent growth of E. coli

        A:-Zinc

        B:-Bifidus factor

        C:-Lactoferrin

        D:-Colostrum

        Correct Answer:- Option-B

Question66:-ICMR standard (2020) for Vitamin C requirement during prgnancy is

        A:-40 mg/d

        B:-60 mg/d

        C:-80 mg/d

        D:-65 mg/d

        Correct Answer:- Option-C

Question67:-The muscle degeneration that becomes more common in later adulthood is

        A:-Sarcopenia

        B:-Macular degeneration

        C:-Carthritis

        D:-Myalgia

        Correct Answer:- Option-A

Question68:-Vitamin A deficiency in children can lead to

        A:-Poor cognition

        B:-Repeated infections

        C:-Muscle wasting

        D:-Spongy bleeding gums

        Correct Answer:- Option-B

Question69:-Which of the following clinical manifestation is not observed in a child suffering

from marasmus ?

        A:-Watery diarrhoea with acid stools

        B:-Generalised oedema

        C:-Visible peristalsis from thin abdominal wall

        D:-Subnormal temperature

        Correct Answer:- Option-B

Question70:-Pigeon chest in children can be a symptom of the deficiency of

        A:-Vitamin D

        B:-Vitamin C

        C:-Riboflavin

        D:-Niacin

        Correct Answer:- Option-A

Question71:-Which among the following is not a method of nutritional assessment using anthropometry ?

        A:-MUAC

        B:-Skin fold thickness

        C:-Waist circumference

        D:-Blood pressure

        Correct Answer:- Option-D

Question72:-An anthropometric assessment method of body fat distribution used as an indicator of health risk

        A:-Body Mass Index

        B:-Waist-to-hip ratio

        C:-Percentage of ideal body weight

        D:-DEXA

        Correct Answer:- Option-B

Question73:-The mid day meal programme/school lunch programme aims to provide at least ________ of the daily requirement.

        A:-One third of calories and one fourth of proteins

        B:-One half of calories and one third of proteins

        C:-One half of calories and one half of proteins

        D:-One third of calories and one half of proteins

        Correct Answer:- Option-D

Question74:-Foods after thawing must be

        A:-Thrown away immediately

        B:-Kept in the refrigerator

        C:-Consumed immediately

        D:-Stored for later use

        Correct Answer:- Option-C

Question75:-Deficiency of which nutrient increases the risk of birth defect-spina bifida

        A:-Iron

        B:-Folic acid

        C:-Vitamin A

        D:-Vitamin D

        Correct Answer:- Option-B

Question76:-While planning for nutrition education, evaluating a patient's previous knowledge, as well as socioeconomic factors that may effect their ability to learn is

        A:-Context evaluation

        B:-Outcome evaluation

        C:-Process evaluation

        D:-Input evaluation

        Correct Answer:- Option-A

Question77:-A stereoisomer of the naturally occurring cis-fatty acid in which hydrogen is added back across the double bond; formed during high temperature treatment of

hydrogenated fats

        A:-Saturated fat

        B:-Unsaturated fat

        C:-Trans fat

        D:-Short chain fats

        Correct Answer:- Option-C

Question78:-Reaction where aminoacids in protein react with the reducing sugar in carbohydrate at high temperature to form complex brown coloured compounds

        A:-Maillard reaction

        B:-Caramelisation

        C:-Enzymatic browning

        D:-Decarboxylation

        Correct Answer:- Option-A

Question79:-Which of the following property of egg has got culinary role ?

        A:-Leavening

        B:-Tenderisation

        C:-Caramelisation

        D:-Shortening

        Correct Answer:- Option-A

Question80:-The first step by a purchase officer in placing purchase order is to

        A:-Select the method of purchase

        B:-Contact the vendor

        C:-Identify need

        D:-Go for market bidding

        Correct Answer:- Option-C

Question81:-Term to describe the amount of a particular item required to meet an operation's need during a specific period of time

        A:-Inventory

        B:-Par stock

        C:-Residual stock

        D:-Running stock

        Correct Answer:- Option-B

Question82:-Which of the following is an example of hydrogenated fat

        A:-Butter

        B:-Olive oil

        C:-Margarine

        D:-Fiber

        Correct Answer:- Option-C

Question83:-The important phases in the standardisation of recipe includes

        A:-Recipe verification, product evaluation, quantity adjustment

        B:-Recipe selection, product preparation, sensory assessment

        C:-Recipe preparation, variation trials, quality evaluation

        D:-Product preparation, sensory assessment, quality adjustment

        Correct Answer:- Option-A

Question84:-Coleslaw is an example of

        A:-Simple salad

        B:-Dessert

        C:-Compound salad

        D:-Salad dressing

        Correct Answer:- Option-C

Question85:-The most personalised  method of service among the following

        A:-Still method

        B:-Family service

        C:-Gueridon service

        D:-Silver service

        Correct Answer:- Option-C

Question86:-A bisque soup is made of

        A:-Clams, beef and prawns

        B:-Lobster, prawns and crab

        C:-mussels, oyster and chicken

        D:-Squid, prawns and beef

        Correct Answer:- Option-B

Question87:-A set menu type, planned by the hos, offering limited choice of dishes for each course and between courses

        A:-Table d Hote menu

        B:-A la Carte menu

        C:-Combination menu

        D:-Cyclic menu

        Correct Answer:- Option-A

Question88:-A dry heat method of cooking which uses direct or radiant heat from gas flames, charcoal or electric units

        A:-Frying

        B:-Smoking

        C:-Broiling

        D:-Simmering

        Correct Answer:- Option-C

Question89:-Which among the following is not a main style of kitchen layout in food service

establishment  ?

        A:-Island style

        B:-L shape style

        C:-Zone style

        D:-Assembly line

        Correct Answer:- Option-B

Question90:-Which among the following is not achieved by standardising a recipe ?

        A:-Consistent food quality

        B:-Controlling food cost

        C:-Maintaining food inventory

        D:-Variety

        Correct Answer:- Option-D

Question91:-The inverted pyramid format for written communication suggests background information to be

        A:-Limited

        B:-Maximum

        C:-Not needed

        D:-point-wise

        Correct Answer:- Option-A

Question92:-Effective recruitment requires

        A:-Clear idea of job requirement

        B:-Huge cash flow

        C:-An established organisation

        D:-Existing staff

        Correct Answer:- Option-A

Question93:-Performance appraisals and review committees within an organisation are mechanisms for

        A:-Outline evaluation

        B:-Formative evaluation

        C:-External evaluation

        D:-Internal evaluation

        Correct Answer:- Option-D

Question94:-The service system where food is prepared centrally and the processed food is distributed to other smaller units

        A:-Commissory

        B:-Assembly line

        C:-Conventional

        D:-Cook and serve

        Correct Answer:- Option-A

Question95:-Which among the following is not a hygiene factor motivating the employee ?

        A:-Pay

        B:-Company rules

        C:-Job security

        D:-Motivators

        Correct Answer:- Option-D

Question96:-A tangible tool in food service management

        A:-Personality

        B:-Decision making

        C:-Communication

        D:-Work schedule

        Correct Answer:- Option-D

Question97:-An organic acid used in food preservation

        A:-Sorbic acid

        B:-Sulphuric acid

        C:-Boric acid

        D:-Hydrochloric acid

        Correct Answer:- Option-A

Question98:-Which of these may lead to cross - contamination in a kitchen environment ?

        A:-Sterilising the serving equipment before use

        B:-Keeping a towel to wipe utensils and preparation surfaces

        C:-Storing food in sealed containers

        D:-Removing personal jewellery before handling food

        Correct Answer:- Option-B

Question99:-Process of identifying and grouping the work to be performed, defining and delegating responsibility and authority and establishing relationships for the purpose of

enabling people to work effectively towards accomplishing objectives

        A:-Management

        B:-Organisation

        C:-Delegation

        D:-Personnel management

        Correct Answer:- Option-B

Question100:-One of the most important interpersonal communications carried out before opening the restaurant for public

        A:-Briefing

        B:-De-briefing

        C:-Delegation

        D:-Communication

        Correct Answer:- Option-A

Check These also

Job News



previous Question Papers

Download printable  OMR Sheet PDF for practice

Study Tips

No comments:

Post a Comment

Hope you like the Post, Kindly give your feedback here. Happy Learning :)