PreviousQuestions.in

Provides Previous questions and Previous year question papers of Kerala PSC,UPSC, SSC,RRB,CTET,KTETand other Competitive Exams

30 June 2022

[Solved paper] Junior Instructor Fashion Design Technology 332/2019| previous question paper Junior Instructor Fashion Design Technology

[Solved paper]  Junior Instructor Fashion Design Technology 332/2019| previous question paper |Junior Instructor Fashion Design Technology


 PROVISIONAL ANSWER KEY Junior Instructor Fashion Design Technology 332/2019

Question Paper Code: 29/2022/OL

Category Code: 332/2019

Exam: Junior Instructor (Fashion Design Technology) (SR for SC/ST and ST only)

Date of Test: 07-06-2022

Department:  Industrial Training

Alpha code:  A

Question1:-Which of the following statement is/are correct?

(i)     In a picture, the shapes that the artist has placed are considered the negative spaces

(ii)    In a picture, the shapes that the artist has placed are considered the positive spaces

(iii)   In a picture, the shapes that the artist has placed are considered the positive spaces and the spaces around the shapes are the negative spaces

        A:-Only (i) is correct

        B:-(ii) and (iii) are correct

        C:-Only (ii) is correct

        D:-Only (iii) is correct

        Correct Answer:- Option-B

Question2:-________ is the quality of an object which we sense through touch.

        A:-Colour

        B:-Shape

        C:-Texture

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question3:-Primary colours are

        A:-Red, Violet, Yellow

        B:-Red, Green, Violet

        C:-Blue, Red, White

        D:-Red, Yellow, Blue

        Correct Answer:- Option-D

Question4:-Tints are made by

        A:-Adding black to a pure hue

        B:-Adding white to a pure hue

        C:-Adding grey to a pure hue

        D:-Adding green to a pure hue

        Correct Answer:- Option-B

Question5:-Which among the following is not a part of Principles of Design?

        A:-Proportion

        B:-Balance

        C:-Illusion

        D:-Rhythm

        Correct Answer:- Option-C

Question6:-In 8-head theory-the third head length is

        A:-just below the knee

        B:-waist line

        C:-head

        D:-chest line

        Correct Answer:- Option-B

Question7:-Which among the following statements is/are incorrect?

(i)     Balance can not be asymmetrical

(ii)    Balance can create movement, tension or calmness

(iii)   Proportion involves the relationship between sizes and scale

(iv)   Harmony can create feelings

        A:-(i) is incorrect

        B:-(i) and (ii) are incorrect

        C:-(iii) and (iv) are incorrect

        D:-All the statements are incorrect

        Correct Answer:- Option-A

Question8:-A stick figure can be drawn by using

        A:-Only dots

        B:-Only lines

        C:-Lines, dots and curves

        D:-Only curves

        Correct Answer:- Option-C

Question9:-Which stripes make someone to looks taller?

        A:-Diagonal and horizontal

        B:-Diagonal

        C:-Horizontal

        D:-Vertical

        Correct Answer:- Option-D

Question10:-Which medium of colour  is most suitable to render fall or folds in heavy weight fabrics?

        A:-Pencil

        B:-Crayon

        C:-Poster

        D:-Water

        Correct Answer:- Option-C

Question11:-Chekkutty doll-the doll created by using handloom sarees affected on flood 2018-the mascot of a new kerala rebuilding itself. Who designed chekkutty doll?

        A:-Lakshmi Priya

        B:-Lakshmi Menon

        C:-Priya Lakshmi

        D:-Priya Menon

        Correct Answer:- Option-B

Question12:-'Allen Solly' is a clothing brand from

        A:-USA

        B:-UK

        C:-India

        D:-Africa

        Correct Answer:- Option-C

Question13:-'PRANAAH' is a kerala fashion brand lead by

        A:-Kavya Madhavan

        B:-Poornima Indrajith

        C:-Sameera Saneesh

        D:-Saritha Jayasurya

        Correct Answer:- Option-B

Question14:-Lakme fashion week held in

        A:-Tokiyo

        B:-Los Angeles

        C:-Bengaluru

        D:-Mumbai

        Correct Answer:- Option-D

Question15:-Miss Universe 2021 is

        A:-Nadia Ferreira

        B:-Harnaaz Sandhu

        C:-Andrea Meza

        D:-Julia Gama

        Correct Answer:- Option-B

Question16:-The famous fashion brand 'Max' established in India in the year

        A:-2008

        B:-2006

        C:-2003

        D:-2000

        Correct Answer:- Option-B

Question17:-Rohit Bal is famous for designing

        A:-Kids wear

        B:-Men's wear

        C:-Men's and women's wear

        D:-Women's wear

        Correct Answer:- Option-C

Question18:-An outfit means

        A:-Gents wear

        B:-Ladies wear

        C:-Kids wear

        D:-A set of clothes

        Correct Answer:- Option-D

Question19:-Calvin Klein is an international fashion designer-who belonging from which among the following countries?

        A:-USA

        B:-UAE

        C:-KSA

        D:-India

        Correct Answer:- Option-A

Question20:-A small shop selling fashionable clothes or accessories called

        A:-Fashion store

        B:-Boutique

        C:-Textiles

        D:-Couture

        Correct Answer:- Option-B

Question21:-A fashion cycle has how many stages?

        A:-6

        B:-5

        C:-7

        D:-3

        Correct Answer:- Option-B

Question22:-A style that lasts for several seasons? Sometimes even years called

        A:-FAD

        B:-Peak

        C:-Classic

        D:-Decline

        Correct Answer:- Option-C

Question23:-Which among the below fabrics is widely used in kids wear?

        A:-Jute

        B:-Linen

        C:-Rayon

        D:-Cotton

        Correct Answer:- Option-D

Question24:-Popees baby care is located in

        A:-Thrissur

        B:-Thiruvananthapuram

        C:-Malappuram

        D:-Wayanad

        Correct Answer:- Option-C

Question25:-Which among the below is suitable to use in light weight or sheer fabric to create a perfect finish?

        A:-Slot seam

        B:-French seam

        C:-Lapped seam

        D:-Pinked seam

        Correct Answer:- Option-B

Question26:-Among the below statements which is /are correct?

(i)     Silk and rayon are natural

(ii)    Cotton and linen are natural

(iii)   Rayon is natural

        A:-(i) is a correct

        B:-(iii) is correct

        C:-(ii) is correct

        D:-(i) and (ii) are correct

        Correct Answer:- Option-C

Question27:-A one piece garment consisting of trousers, a piece of cloth which covers your chest and straps which go over your shoulder - called

        A:-A jabla

        B:-A swim suit

        C:-A duangaree

        D:-A saree

        Correct Answer:- Option-C

Question28:-Tucks coming to a point are called

        A:-Darts

        B:-Tucks

        C:-Pleats

        D:-Godets

        Correct Answer:- Option-A

Question29:-Styling ideas is called

        A:-Fashion trend

        B:-Fashion style

        C:-Fashion cycle

        D:-Fashion forecasting

        Correct Answer:- Option-A

Question30:-Which among the below is a rule for selection of Miss India?

        A:-The participant should not be an Indian by birth

        B:-The participant should either be an Indian by birth or not

        C:-The participant should not exceed the age of 35

        D:-The participant should be an Indian by birth

        Correct Answer:- Option-D

Question31:-A lever attached to the presser bar for raising and lowering the presser foot is called

        A:-Presser foot

        B:-Feed dog

        C:-Presser foot lifter

        D:-Stitch regulator

        Correct Answer:- Option-C

Question32:-Fabric puckering may due to

        A:-Blunt needle

        B:-Too little pressure on presser foot

        C:-Lack of oil

        D:-Bobbin too full

        Correct Answer:- Option-A

Question33:-The needle size suitable to stitch heavy upholstery fabrics is

        A:-11

        B:-20

        C:-14

        D:-16

        Correct Answer:- Option-B

Question34:-Which among the below is worn on finger to protect it from being pricked or poked by a needle while sewing?

        A:-Finger cap

        B:-Finger cover

        C:-Finger thimble

        D:-None of the above

        Correct Answer:- Option-C

Question35:-Brother-the sewing machine brand is originated in

        A:-Japan

        B:-India

        C:-America

        D:-China

        Correct Answer:- Option-A

Question36:-Which is the unique sari embroidery of Karnataka that uses religious motif?

        A:-Kantha

        B:-Kasuti

        C:-Kashida

        D:-Phulkari

        Correct Answer:- Option-B

Question37:-Which one is a domestic art, that its base is of waste materials?

        A:-Kashida

        B:-Kantha

        C:-Phulkari

        D:-Kasuti

        Correct Answer:- Option-B

Question38:-Which embroidery is considered as a needle painting so vivid and lively are the expression on the face and movements of bodies?

        A:-Chickenkari

        B:-Zardosi

        C:-Kasuti Embroidery

        D:-Chamba Embroidery

        Correct Answer:- Option-D

Question39:-Which of the following four stitches used in Kasuti?

        A:-Gavanti, Murgi, Negi, Aari

        B:-Gavanti, Murgi, Aari, Menthi

        C:-Gavanti, Murgi, Negi, Menthi

        D:-Gavanti, Mutwa, Negi, Aari

        Correct Answer:- Option-C

Question40:-What is "KOKA"?

        A:-A small stead of single diamond or ruby fixed at the corner of left nostril

        B:-A small stead of single diamond fixed at the corner of right nostril

        C:-A small stead of single ruby fixed at the corner of right nostril

        D:-A small stead of single ruby fixed at the top of the left ear

        Correct Answer:- Option-A

Question41:-Which is not an accessory for the ear?

        A:-Jhumka

        B:-Kana-vaji

        C:-Kana-door

        D:-Kada

        Correct Answer:- Option-D

Question42:-Which are not variations of Back Stitch?

        A:-Prick Stitch/Slip Stitch

        B:-Prick Stitch/Pick Stitch

        C:-Slip Stitch/Pick Stitch

        D:-Slip Stitch/Whip Stitch

        Correct Answer:- Option-B

Question43:-Which stitch is used to neaten raw edges particularly on seam allowance?

        A:-Running stitch

        B:-Prick stitch

        C:-Overcast stitch

        D:-Back stitch

        Correct Answer:- Option-C

Question44:-A round, narrow, long scarf made of feathers, pleated silk or fur?

        A:-Bertha

        B:-Boa

        C:-Babushika

        D:-Alpaca

        Correct Answer:- Option-B

Question45:-A glove with four fingers separates and thumb separated

        A:-Mink

        B:-Mailot

        C:-Marino

        D:-Mitten

        Correct Answer:- Option-D

Question46:-Any paid messages in the media used to increase sales is called

        A:-Franchising

        B:-Retailing

        C:-Advertising

        D:-Merchandising

        Correct Answer:- Option-C

Question47:-A French Word for a small shop with unusual clothing and atmosphere

        A:-Atelier

        B:-Boutique

        C:-Pret-e porter

        D:-Haute-couture

        Correct Answer:- Option-B

Question48:-A short double breasted jacket fastened on left side and tight fitting up to the waist worn in Himachal Pradesh known as

        A:-Dhotara

        B:-Chaubandhi

        C:-Angavastra

        D:-Ghagra

        Correct Answer:- Option-B

Question49:-Which of the following is not the traditional name of dupatta?

        A:-Upavastra

        B:-Upavarni

        C:-Lugadi

        D:-Angavasthra

        Correct Answer:- Option-D

Question50:-The portion of choli covering the breast area is called

        A:-Lugadi

        B:-Angiya

        C:-Tibba

        D:-Katori

        Correct Answer:- Option-D

Question51:-Which collar resembles a shirt collar in all respects expect that it lays flat on the shoulder?

        A:-Wing collar

        B:-Tennis collar

        C:-Peterpan collar

        D:-Shawl collar

        Correct Answer:- Option-B

Question52:-A system of pattern making that depends on measurements taken from a form or model to create basic pattern is

        A:-Draping

        B:-Marker planning

        C:-Grading

        D:-Pattern drafting

        Correct Answer:- Option-D

Question53:-Basic pattern set consist of

        A:-4-piece pattern set

        B:-3-piece pattern set

        C:-6-piece pattern set

        D:-5-piece pattern set

        Correct Answer:- Option-D

Question54:-It is a complete record of all pattern pieces with in the pattern set which all includes swatches, and special pattern information?

        A:-Cost Sheet

        B:-Pattern Chart

        C:-Spec sheet

        D:-Tech pack

        Correct Answer:- Option-B

Question55:-A wedge shape cut out in a pattern controls the fit of a garment is

        A:-Tuck

        B:-Godet

        C:-Dart

        D:-Pleats

        Correct Answer:- Option-C

Question56:-A plain-woven cotton made from bleached or unbleached yarn in a variety of weights, mainly used for draping?

        A:-Poplin

        B:-Corduroy

        C:-Denim

        D:-Muslin

        Correct Answer:- Option-D

Question57:-The narrow firmly woven and finished strip on both lengthwise grain edges of the woven fabric

        A:-Selvedge

        B:-Grain line

        C:-Course

        D:-Ends

        Correct Answer:- Option-A

Question58:-A vertical line that is at right angles with the floor used to determine the balance of the figure

        A:-Symmetrical line

        B:-Asymmetrical line

        C:-Grain line

        D:-Plumb line

        Correct Answer:- Option-D

Question59:-The widest part of the sleeve dividing cap from the lower sleeve is known as

        A:-Cap height

        B:-Elbow level

        C:-Bicep's level

        D:-Wrist level

        Correct Answer:- Option-C

Question60:-The act of slashing and spreading or pivoting and pattern section to alter its original shape?

        A:-Pattern plot

        B:-Pattern manipulation

        C:-Marker making

        D:-Contouring

        Correct Answer:- Option-B

Question61:-This measurement is taken 10 cm below the base of the neck passing the measuring tape over the shoulder blades

        A:-Neck measurement

        B:-Sleeve round

        C:-Chest round

        D:-Across back

        Correct Answer:- Option-D

Question62:-Triangular pieces of fabric inset to give a flared or pleated effect at the hem

        A:-Godets

        B:-Yokes

        C:-Pleats

        D:-Tucks

        Correct Answer:- Option-A

Question63:-Which pocket included in a seam so that it lies within the garment?

        A:-Patch pocket

        B:-Inseam pocket

        C:-Bound pocket

        D:-Welt pocket

        Correct Answer:- Option-B

Question64:-Which principle part of sewing machine controls the flow of needle thread?

        A:-Needle bar

        B:-Take up lever

        C:-Tension disk

        D:-Presser foot

        Correct Answer:- Option-B

Question65:-Which part of the sewing machine holds the fabric against the feed dog?

        A:-Tension desk

        B:-Take up lever

        C:-Presser foot

        D:-Needle plate

        Correct Answer:- Option-C

Question66:-Choose the most appropriate option for removing lipstick stain

        A:-Use of salt water

        B:-Soak in ammonia

        C:-Wash with hot water and soap

        D:-Sponge with methylated spirit

        Correct Answer:- Option-D

Question67:-The process of preventive problem management where the problem is solved and the solution put in place so that the problem does not occur?

        A:-Quality standards

        B:-Quality control

        C:-Quality inspection

        D:-Quality assurance

        Correct Answer:- Option-D

Question68:-Choose the appropriate expansion of the abbreviation of TQM

        A:-Total Quantity Management

        B:-Total Quality Management

        C:-Total Quantitative Management

        D:-Total Qualitative Management

        Correct Answer:- Option-B

Question69:-Which series provides guideline for performing an audit of a quality system in an organization?

        A:-ISO 10011

        B:-ISO 10111

        C:-ISO 11000

        D:-ISO 11011

        Correct Answer:- Option-A

Question70:-The method in which an absorbent paper or fabric placed under the stain so that the right side of the stain faces the absorbing surface is known as

        A:-Dipping

        B:-Sponging

        C:-Sorting

        D:-Mending

        Correct Answer:- Option-B

Question71:-Choose the correct appropriate option for removing Iron rust on cloth?

        A:-Rub with lime juice and salt

        B:-Use salt water

        C:-Wash with soap and cold water

        D:-Soak in methylated spirit

        Correct Answer:- Option-A

Question72:-Choose the most appropriate option for removing Blood stain on cloth?

        A:-Soak in glycerin

        B:-Soak in hot water

        C:-Soak in lime juice

        D:-Soak in salt water

        Correct Answer:- Option-D

Question73:-Choose the appropriate expansion of the abbreviation of ISO?

        A:-Indian Organization for Standards

        B:-International Standards for Organization

        C:-International Organization for Standardization

        D:-Indian Standards for Organization

        Correct Answer:- Option-C

Question74:-Which of the following geometrical shape represent bleaching?

        A:-Circle

        B:-Triangle

        C:-Square

        D:-Rectangle

        Correct Answer:- Option-B

Question75:-It is a graphical depiction of a no. of occurrence of an event in a bar chart or a bar graph?

        A:-Flow chart

        B:-Cause and effect diagram

        C:-Check sheet

        D:-Histogram

        Correct Answer:- Option-D

Question76:-The primary colours described in pigment theory of colours

        A:-Blue, Green, Purple

        B:-Red, Blue, Yellow

        C:-Red, Yellow, Purple

        D:-Pink, Purple, Red

        Correct Answer:- Option-B

Question77:-Colour brightness is called

        A:-Tint

        B:-Colour

        C:-Tone

        D:-Intensity

        Correct Answer:- Option-D

Question78:-Circular chart used to show colour relationships is called a

        A:-Colour ray

        B:-Colour wheel

        C:-Colour circle

        D:-Colour scheme

        Correct Answer:- Option-B

Question79:-To make a shade, you would add ________ to a colour.

        A:-black

        B:-white

        C:-brown

        D:-yellow

        Correct Answer:- Option-A

Question80:-What words are used to describe colour temperature?

        A:-Light and Dark

        B:-Hot and Cold

        C:-Black and White

        D:-Warm and Cool

        Correct Answer:- Option-D

Question81:-What colour is the result of mixing red + yellow + blue?

        A:-Violet(Purple)

        B:-Orange

        C:-Brown

        D:-Green

        Correct Answer:- Option-C

Question82:-Three colours that are equal distance apart on the colour wheel are called

        A:-Intermediate or Tertiary colours

        B:-Analogous colours

        C:-Colour triad

        D:-Complementary colours

        Correct Answer:- Option-C

Question83:-Which colours will give you the greatest contrast?

        A:-Red and Blue

        B:-Red and Green

        C:-Blue and Green

        D:-Green and Yellow

        Correct Answer:- Option-B

Question84:-What are the colours formed, by mixing primary and secondary colours?

        A:-Monochromatic Colours

        B:-Tertiary Colours

        C:-Complimentary Colours

        D:-Intensity Colours

        Correct Answer:- Option-B

Question85:-What does saturating a colour do?

        A:-Make the colour pale

        B:-Changes the colour transparency

        C:-Changes the intensity of the colour

        D:-Makes a new colour

        Correct Answer:- Option-C

Question86:-Introduction of tuck stitch into a single jersey construction makes the resultant fabric

        A:-Lighter, thinner and wider

        B:-Lighter, thicker and narrower

        C:-Heavier, thicker and wider

        D:-Heavier, thicker and narrower

        Correct Answer:- Option-D

Question87:-Enzyme desizing of cotton is carried out with the help of

        A:-Amylase

        B:-Cellulase

        C:-Lipase

        D:-Protease

        Correct Answer:- Option-A

Question88:-Which one of the following fibres is most resistant to attack by micro-organisms?

        A:-Cotton

        B:-Wool

        C:-Jute

        D:-Acrylic

        Correct Answer:- Option-D

Question89:-What will be the resultant count when two yarns of 12s Ne and 16s Ne are plied together?

        A:-14s Ne

        B:-13s Ne

        C:-6.8s Ne

        D:-9.8s Ne

        Correct Answer:- Option-C

Question90:-Dyeing of acrylic is carried out by using

        A:-Vat dye

        B:-Cationic dye

        C:-Acid dye

        D:-Disperse dye

        Correct Answer:- Option-B

Question91:-Which of the following chemical is used in the souring of cotton?

        A:-Washing soda

        B:-Caustic potash

        C:-Caustic soda

        D:-Sulphuric acid

        Correct Answer:- Option-D

Question92:-In shuttleless weaving, weft waste is minimum on

        A:-Air-jet loom

        B:-Water-jet loom

        C:-Rapier loom

        D:-Multi-phase loom

        Correct Answer:- Option-D

Question93:-In a carding machine, fibre straightening it attained to a maximum extent in

        A:-Cylinder to flats carding region

        B:-Cylinder to doffer transfer region

        C:-Licker-in to cylinder transfer region

        D:-Cylinder to under casing region

        Correct Answer:- Option-A

Question94:-Nylon 6 and Nylon 66 filaments can be distinguished by

        A:-Melting point test

        B:-Burning test

        C:-Optical microscopy

        D:-Density measurement

        Correct Answer:- Option-A

Question95:-In a draw frame, higher top roller pressure is used for polyester fibres compared to cotton fibres because they have

        A:-Lower compressional resilience

        B:-Lower density

        C:-Higher inter fibre friction

        D:-Lower moisture absorption

        Correct Answer:- Option-B

Question96:-Six slivers are doubled together and given three passages on draw-frame. The number of doublings is

        A:-9

        B:-18

        C:-216

        D:-486

        Correct Answer:- Option-C

Question97:-Mercerization of a cotton fabric is carried out by

        A:-Sodium chloride

        B:-Sodium hypochlorite

        C:-Sodium hydroxide

        D:-Sodium chlorite

        Correct Answer:- Option-C

Question98:-The density of polyester fibre is

        A:-More than that of cotton

        B:-More than that of nylon but less than that of cotton

        C:-Same as that of nylon

        D:-More than that of polypropylene but less than that of nylon

        Correct Answer:- Option-B

Question99:-In a Projectile Sulzer loom, the number of projectiles depends on

        A:-Projectile Mass

        B:-Torsion-bar arrangement

        C:-Loom width

        D:-Projectile length

        Correct Answer:- Option-C

Question100:-In a flatbed knitting machine the loop length is controlled by

        A:-Raising cam

        B:-Stitch cam

        C:-Clearing cam

        D:-Guard cam

        Correct Answer:- Option-B


Check These also

Job News



previous Question Papers

Download printable  OMR Sheet PDF for practice

Study Tips

No comments:

Post a Comment

Hope you like the Post, Kindly give your feedback here. Happy Learning :)